El jutge que investiga l’estafa a l’EMT demana a Caixabank els seus protocols interns per a transferències internacionals
Caixabank haurà d’aportar al jutge que investiga l’estafa de quatre milions d’euros a l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València el protocol i la normativa interna sobre “els procediments i les bones pràctiques en l’àmbit de gestió i operativa d’ordres de pagament i transferències amb clients institucionals”.
Així ho requereix el magistrat, en una provisió a què ha tingut accés eldiario.es, després de la declaració del gestor de Caixabank J. M. G. R., que va admetre que l’alerta interna de l’entitat bancària va saltar 17 dies després d’haver-se iniciat la rocambolesca estafa. El jutge també va demanar al gestor l’alerta interna que va rebre en el seu correu electrònic corporatiu el 20 de setembre passat.
L’entitat bancària ja va rebutjar qualsevol responsabilitat en l’estafa milionària i ha rebutjat tornar els diners. Per contra, l’empresa pública municipal considera que Caixabank va ser responsable subsidiària en el robatori.
El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València ha citat a declarar com a testimonis el gerent de l’EMT, Josep Enric Garcia Alemany, i la cap de Gestió, María Rayón. Tots dos declararan el pròxim 11 de desembre. La declaració dels dos testimonis servirà per a aclarir dos punts crucials que ha qüestionat l’oposició a l’Ajuntament de València durant la comissió d’investigació municipal sobre l’estafa.
L’excap d’Administració i única investigada en la causa, Celia Zafra, va declarar que el 6 de setembre (tres dies després de l’inici del frau) va enviar un WhatsApp a Rayón, que estava de baixa per maternitat, “en què li diu que passe” [per l’oficina bancària] i ella “li contesta ok”. Els responsables del suport operatiu de Caixabank havien advertit Zafra que la signatura de Rayón en les cartes de pagament no coincidia amb la del seu DNI. No obstant això, la directiva acomiadada no va advertir el seu superior de què es tractava ni la va apressar perquè anara a l’oficina bancària.
El missatge de WhatsApp de Zafra a Rayón, al qual ha tingut accés aquest diari, diu literalment: “Diuen els de Caixabank que, quan pugues, passes per allí a signar, perquè hi ha diferències entre la teua signatura actual i la del DNI”. “Sense pressa”, afig Zafra.
El gestor de clients institucionals de Caixabank, preguntat per l’advocat de l’entitat bancària, va declarar que el mateix compte de l’EMT utilitzat per a enviar els quatre milions a Hong Kong va abonar 600.000 euros en pagaments a proveïdors abans que es destapara el frau. Per a aquest abonament, Zafra va pujar un fitxer que va ser signat pel gerent el 17 de setembre i per Rayón el 18, tots dos amb els identificadors i les claus electròniques respectius. “En cap cas cal accedir al compte de Caixabank i en cap moment apareixen en la pantalla ni el saldo disponible ni els últims moviments”, assenyala el gerent de l’EMT, Josep Enric Garcia Alemany, en un comunicat.
El jutge també requereix a l’empresa municipal la denúncia formulada directament davant les autoritats policials o judicials hongkongueses i al·ludeix al “possible bloqueig o mesura de seguretat sobre el compte beneficiari de les transaccions”. L’EMT va contractar un bufet d’advocats per tractar de recuperar els fons transferits a Hong Kong. Dels quatre milions, només 150.000 euros s’han sigut bloquejat.