El jutge més eficient d’Espanya... malgrat Bankia
Juan Carlos Mompó (València, 1962) ha estat premiat com el jutge més eficaç d’Espanya per l’òrgan de govern de la magistratura, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El seu jutjat, de primera instància número 1 de València, resol els judicis verbals –assumptes amb menys de 6.000 euros en joc que es diluciden directament en el judici– en 35 dies hàbils; els ordinaris, per a assumptes més elevats i amb audiència prèvia a la vista, entre tres i quatre mesos. Tot un rècord assolit, malgrat Bankia, entre altres.
Mompó es lleva importància. “El jutjat funciona bé per la faena conjunta de tots els funcionaris, amb el secretari al capdavant. Els membres de l’equip fa uns quants anys que treballen junts, són bons i a mi sempre m’ha agradat treballar ràpid i bé”. Les dades, i el guardó del CPGJ, semblen avalar-ho. El 2015, aquest jutjat ha gestionat el doble de casos que el 2012 –2.400 contra 1.500 del 2012– i els temps no s’han ressentit. Les claus? Compromís, professionalitat i mètode.
El jutjat de Mompó acudeix al deganat a primera hora del dia per assumir les causes de la seua competència i no esperen al repartiment ordinari, per això guanyen unes quantes hores. Aquest mateix dia o, a tot estirar, l’endemà, els funcionaris els proveeixen, és a dir, assignen dia i hora perquè siguen resolts o es comencen a resoldre. Les vistes són d’una puntualitat insòlita, de manera que s’eviten esperes llargues per als litigants, els advocats o els testimonis. “Mirem d’anar al gra i, si hi ha causes complexes de durada més imprevisible, celebrem aquestes vistes al final del dia”.
El jutge redacta la sentència a colp calent, un dia o dos després de la celebració del judici. I l’execució de la sentència –una decisió que no s’aplica és “paper mullat”– es fa al cap de molt pocs dies de la petició pertinent. Mompó, no obstant això, pensa que hi ha molt de marge de millora. “No és lògic que augmente molt la càrrega de treball i les retallades ens deixen un funcionari menys. Ni que el sistema informàtic [la Generalitat va optar pel programari lliure per estalviar] funcione malament cada dos per tres. Tenim un sistema processal que prové del segle xix i que caldria modernitzar, està obsolet. Finalment, cal acabar els excessos d’interposar litigis”, recórrer al jutjat quan se sap que el cas està perdut. En aquest punt Bankia és el dimoni de Mompó i la imposició de taxes noves, com va fer –i després va rectificar– el govern del PP, “no és la solució”.
El magistrat que li ha costat set milions d’euros a Bankia
El magistrat que li ha costat set milions d’euros a Bankia Segons les dades de la mateixa entitat, Bankia perd el 95% dels judicis per la col·locació d’accions en la seua eixida a borsa. En altres temes, com les preferents, el banc tampoc no ix més ben parat. I malgrat tot, continua pledejant i fent desesperar, per tant, els demandants… i els jutges. “En aquest jutjat i en la resta dels jutjats d’Espanya hi ha milers d’afers sobre accions i preferents de Bankia i d’altres bancs, i aquesta càrrega de faena es podria evitar. Bankia pledeja i hi recorre sistemàticament, tot i que la immensa majoria de les decisions van en contra seu”.
El banc fa servir de manera injusta la justícia per a endarrerir el pagament d’indemnitzacions? “Gairebé totes les audiències provincials rebutgen els recursos contra les decisions de primera instància i Bankia continua apel·lant fins i tot els casos de menys de 2.000 euros, casos amb l’agreujant que no necessiten advocat ni procurador i no hi ha imposició de costes. Com que tenen els seus serveis jurídics, els ix debades, a diferència dels particulars. Són ganes de fer endarrerir el cas, d’emprenyar la gent o de mirar de cansar-la o dissuadir-la perquè no continue pledejant”. Abusa Bankia del sistema? “En aquest cas, jo pense que sí. I el problema és que ens consumeix molt de temps que no podem dedicar a altres assumptes”. Mompó tractarà enguany 500 casos d’aquesta naturalesa. Ja ha resolt 340 denúncies contra la banca i, de moment, les seues decisions han costat una mica més de set milions d’euros a Bankia. Un jutjat eficient malgrat la banca.