Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Més d'un centenar de municipis valencians estan en risc d'inundació

La Pista de Silla, inundada a l'entrada de València l'any passat

Laura Martínez

València —

0

De la mateixa manera que part dels mètodes de prevenció d'incendis es realitzen netejant les muntanyes a l'hivern, part de la prevenció d'inundacions té a veure amb la neteja dels barrancs a l'estiu. Amb l'últim temporal, que ha deixat inundacions històriques en algunes comarques, el senador de Compromís Carles Mulet ha enlletgit a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el “lamentable estat” dels barrancs valencians.

El representant valencianista reclamava aquesta setmana a l'ens que posara en marxa les tasques de neteja abans dels primers episodis de gota freda que cada any deixen danys en molts municipis. La falta de neteja, assenyala, posa en risc a la població.

“Que ploga com plou no es pot evitar, però fer les actuacions necessàries i previstes, per a mitigar els efectes, sí que és una cosa que es podria fer, i no es fa”, critica el senador castellonenc. Segons les dades de la coalició, hi ha 136 municipis valencians en risc d'inundació; 48 poblacions amb un risc alt i 88 amb un risc mitjà. I enumera desenes d'actuacions del Pla Anti-riuades que segueixen sense executar-se, com el drenatge de la Rambla d'Alcalà de Xivert, l'Adequació del Quadre de Santiago (Benicàssim), la canalització del barranc Juan de Mora a Nules, l'ampliació del desguàs del riu Sec a Castelló, la derivació del barranc de la Saleta (Aldaia), el drenatge de la conca del Poyo (Parc Natural de l'Albufera), condicionament del riu Túria, canalització del Carraixet, el Pla General d'Inundacions del Xúquer, motes de defensa, el drenatge del riu Vaca, el drenatge de la rambla Gallinera, del riu Gorgos, l'adequació dels barrancs del riu Girona, del barranc Fondo i la rambla de l’Albir, l'adequació del riu Amadorio, les preses de Montesa, Sallent i Vilamarxant, el laminatge en el Barranc Fondo i la recuperació de l'Estany de Cullera.

A principis del juliol passat, el comissari d'Aigües de l'entitat, Miguel Polo, es va reunir amb diversos alcaldes de L'Horta Sud a Albal per a avançar-los els nous mapes de perillositat, que redueixen en un 60% el risc d'inundacions en barrancs i permet una major urbanització als municipis. Els nous criteris i el mapa es van traure a exposició pública el 19 de juliol i el termini te una durada de 3 mesos. En la reunió, el responsable de la CHJ va assenyalar que hi ha mesures “no gaire cares” que poden posar en marxa els municipis per a evitar aquests riscos, com els sistemes de “drenatge sostenible”.

El mateix estudi presentat als alcaldes posava de manifest que en els termes municipals d'Alaquàs, Aldaia i Xirivella el risc d'inundacions és el mateix que fa dues dècades per la falta d'actuacions. “20 anys després d'una gran inundació, es diagnostica el problema i es reconeix que no s'han fet inversions, però ara volem que es prioritze i que s'aporten els recursos econòmics necessaris per a posar fi a aquesta reivindicació històrica”, va reclamar el responsable.

Etiquetas
stats