1.268 menors de 15 anys de la Comunitat Valenciana estan en risc potencial de patir ablació
Segons el mapa de risc elaborat com a part del Protocol d'Actuació Sanitària davant la mutilació genital femenina (MGF) un total 1.268 menors de 15 anys de la Comunitat Valenciana estan en risc potencial de ser sotmeses a l'ablació.
Les dades de la Generalitat Valenciana mostren que un total de 5.429 dones i xiquetes residents a la Comunitat Valenciana procedeixen de 23 països on la MGF està generalitzada i que d'aquestes quasi 1.300 pateixen aquest risc de ser sotmeses a aquesta tècnica mutilatoria.
Aquestes xiquetes procedeixen principalment de Nigèria (550), Senegal (204) i Etiòpia (103), i es concentren en departaments de salut com el de València La Fe (188), Hospital General (170), Doctor Peset (138) o Alacant, Hospital General (86).
Així mateix, al costat del protocol d'actuació sanitària, el mapa de risc o el compromís informat de prevenció, ja està en marxa des del passat mes de juny la unitat de referència per a la cirurgia reconstructiva de la MGF en l'Hospital Universitari Doctor Peset. Aquesta unitat, al costat dels Centres de Salut Sexual i Reproductiva, ofereix atenció psico-sexual i quirúrgica a les dones i xiquetes que han patit una ablació per a aconseguir un tractament integral de totes les seqüeles.
Prevenció davant les vacances
La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha traslladat als diferents departaments de salut una comunicació perquè s'extremen les mesures de prevenció enfront de la mutilació genital femenina de cara a les vacances estivals. El període vacacional constitueix un moment d'elevat risc ja que és el moment en el qual moltes menors viatgen a països d'origen dels seus progenitors on aquesta pràctica està arrelada.
“Qualsevol xiqueta que visca a la Comunitat Valenciana, siga quin siga el seu origen, ha de sentir-se segura i, com a professionals sanitaris, hem d'implicar-nos a protegir la seua integritat física i psicològica. La detecció precoç i la prevenció de la mutilació genital, com una forma més de violència de gènere, ha de ser una de les nostres prioritats encara que afortunadament no siga un problema molt prevalente”, ha assenyalat la consellera de Sanitat Carmen Montón.
En la comunicació realitzada als pediatres se'ls indica que tenen a la seua disposició el document denominat Compromís Informat de prevenció sanitària davant la mutilació genital femenina. L'objectiu d'aquesta mesura és que els pares ho signen i assumisquen el compromís de protegir a la menor.
A més, el document preveu que, aprofitant la visita de les menors, en la consulta de pediatria es realitze un examen de salut a la xiqueta confirmant que no hi ha alteració en els genitals abans que realitze el viatge. En el Compromís, les persones responsables de la xiqueta no solament es comprometen a cuidar i evitar la mutilació, sinó també a acudir a una nova revisió a la volta del viatge.
El document explica els riscos sociosanitaris i psicològics d'aquesta pràctica que atempta contra els drets humans i que a Espanya té la consideració de delicte de lesions segons l'article 149.2 del Codi Penal encara que haja sigut realitzada fora del territori nacional. El delicte implica una pena de presó de 6 a 12 anys per a pares, mares o tutors.
“Aquest compromís preventiu no solament és un segur per a la xiqueta, sinó també per als seus progenitors, que poden justificar d'aquesta forma davant els seus familiars la negativa a realitzar la pràctica per por de les conseqüències que podrien patir al seu retorn a Espanya. De fet, la xiqueta haurà de ser revisada de nou en el centre de salut quan torne del viatge i, en cas de no acudir a la cita o de presentar qualsevol tipus de mutilació, els fets es posaran en coneixement dels serveis socials municipals i el jutjat de guàrdia”, ha destacat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.