La Plataforma pels Drets Lingüístics denuncia l’augment de casos de discriminació
Les Corts Valencianes han estat l’escenari aquest divendres de la lectura del manifest pels drets lingüístics a la Comunitat Valenciana a càrrec de la Plataforma pels Drets Lingüístics, una entitat en què estan integrats diferents col·lectius socials, sindicats i partits de l’esquerra valenciana, com ara PSPV, Compromís, Podem o Esquerra Unida. El document expressa la indignació dels signants davant l’“augment” de casos de discriminació lingüística a la Comunitat Valenciana, situacions que, asseguren, constitueixen una “vulneració greu de la legalitat” envers el valencià.
La Plataforma ha demanat al Govern valencià que faça un pas endavant i inicie accions perquè l’Estat “assumisca d’una vegada per sempre la pluralitat lingüística i cultural com un fet enriquidor i no com una anomalia que cal fer desaparéixer”, i critica el tancament de centres i unitats educatives. A més, exigeix la reobertura de RTVV i la reciprocitat del senyal amb els canals de ràdio i televisió “en la nostra llengua”.
Així mateix, demanen el “punt final” a les actuacions dels cossos i les forces de seguretat de l’Estat, “que es caracteritzen per un supremacisme lingüístic del castellà que coarta la llibertat dels valencianoparlants”; que la Generalitat actue com a garant dels drets lingüístics dels valencianoparlants; l’impuls de l’ensenyament de la llengua com una eina d’inclusió social; l’aplicació del requisit lingüístic en la funció pública; el reconeixement de l’equivalència de les denominacions de català i valencià; i animen la ciutadania a denunciar públicament cada cas de “discriminació lingüística”.
Informe de vulneració de drets
Així mateix, la Plataforma ha presentat l’informe anual de vulneració de drets lingüístics amb motiu del Dia Internacional dels Drets Lingüístics al País Valencià, en què figuren casos com l’eliminació de mitjans de comunicació en valencià, així com també el manteniment del tancament de RTVV; o casos com el de l’integrant d’Obrint Pas, Miquel Gironés; o “l’exclusió” del valencià en l’Ajuntament d’Elx, entre altres.
El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha fet un crida per a acabar “amb totes les discriminacions”, i també apuntava que la institució que presideix treballarà en aqueix sentit utilitzant el manifest com a full de ruta, de manera que es camine “cap a la plena igualtat de drets lingüístics de tots els valencians”.
El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha destacat en acabar l’acte la voluntat del Consell de desenvolupar de manera efectiva i real la Llei d’ús i ensenyament del valencià, que “ha estat en el congelador durant els últims 20 anys” de govern del PP en la Generalitat.
En aquest sentit, ha apuntat que la llengua no ha de ser un “obstacle” a partir d’ara, “tenim la gran sort de parlar dues llengües”, alhora que anunciava la creació d’elements que “garantisquen” els drets lingüístics dels valencians.