Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La baixada de l’IRPF beneficiarà 1,6 milions de valencians que guanyen menys de 50.000 euros l’any

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i la vicepresidenta de la Generalitat, Mönica Oltra

Miguel Giménez

València —

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat aquest divendres la Llei d’acompanyament, en què s’inclouen les modificacions tributàries amb vista al 2017, una mesura que tindrà una repercussió d’onze milions d’euros més en ingressos en les arques públiques.

Entre les modificacions que es preveuen destaca la rebaixa del tram valencià de l’IRPF, que beneficiarà 1.600.000 ciutadans, que pagaran menys. Això implica un impacte econòmic de 75 milions d’euros a les butxaques de les famílies.

Així doncs, es redueix el tipus a les rendes més baixes –fins 12.450 euros anuals passa de l’11,9 al 10 %, mentre que per a rendes de 17.000 euros la quota baixa de 2.107 euros a 1.786–. Als que guanyen entre 30.000 i 50.000 euros l’any, el tipus es redueix del 18,45 al 17,50 per cent.

Finalment, creixen a les rendes més elevades. Els que perceben més de 70.000 euros anuals pararan a tributar del 21,48% al 23,50%; els que guanyen més de 120.000 euros, del 22,48% al 25,50%%; i per a les rendes superiors a 175.000 euros, del 23,48% al 25,50%. A més, s’afig per primera vegada un nou tram, i es passa, doncs, de cinc a sis.

Mesures incloses en l’Acord del Botànic

Totes les mesures acordades, ha apuntat el titular d’Hisenda, estan incloses en l’Acord del Botànic. D’aquesta manera, “es posarà fi al sistema fiscal regressiu que hi havia a la Comunitat Valenciana des de fa 20 anys”, que gravava les rendes baixes i mitjanes, que pagaven “més que a la resta d’Espanya, mentre que les més altes aportaven menys”.

La reforma es tradueix en beneficis per a les famílies –especialment les monoparentals– i per a les pimes familiars, a més de ser una “aposta modesta” per les fonts d’energies netes. També s’impulsa l’activitat cultural i econòmica potenciant les obres de rehabilitació d’habitatges.

Experts tributaris

Per primera vegada, les mesures incloses en la Llei tenen com a base l’estudi dut a terme per experts tributaris. Aquest document pretenia servir de radiografia del sistema tributari valencià per a buscar una equiparació amb la resta de l’Estat, avançar cap a més progressivitat i revisar les figures impositives per a facilitar la lluita contra el frau fiscal.

Impost sobre el turisme

Soler ha descartat, de moment, que el Consell aplique una taxa turística: “Hem estat prudents en el que afecta la vida econòmica valenciana. Si el sector no ho veu clar, serà molt difícil avançar en aquest sentit”. No obstant això, el conseller ha puntualitzat que es tracta d’una taxa que està vigent a tot Europa i en altres comunitats: “No hem tancat cap porta”.

Quant a l’impost de patrimoni, la Generalitat ha decidit no tocar-lo enguany després que s’haguera modificat per a aquest exercici. A més ha calculat que s’han recaptat quatre milions d’euros més gràcies a la lluita contra el frau fiscal.

Etiquetas
stats