El Consell i Podem volen prioritzar els extreballadors en el nou Canal 9
“S’haurà de tenir en consideració especial l’experiència acumulada i el sistema d’accés al personal de l’antiga Ràdio Televisió Valenciana (RTVV)”.El Govern valencià, compost per PSPV-PSOE, i el seu suport parlamentari, Podem, estudien donar prioritat als extreballadors de Canal 9 en les contractacions de la nova televisió pública, que es vol posar en funcionament el 2016.
Aqueixa és una de les premisses de la proposició de llei que s’ha aprovat en una comissió parlamentària. Llevat d’algun canvi d’última hora, les Corts Valencianes aprovaran el 23 de desembre, vespra de Nadal, la tramitació de la llei que desembocarà en el nou Canal 9. A costa de noves negociacions, és molt possible que PP i Ciutadans voten contra la proposta impulsada per PSOE, Compromís i Podem.
Els dos partits de l’oposició pura –Podem s’autodefineix com un “suport parlamentari crític”– s’oposen que la llei permeta al Govern valencià, al marge del parlament, gestionar una televisió “en proves”. Aquests partits també volen substituir l’obligatorietat d’emetre íntegrament en valencià per “preferentment” en la llengua pròpia. Ciutadans vol fins i tot continguts en anglés. Els populars, a més, volien obrir el nou Canal 9 a la gestió privada encara que la societat siga sempre de titularitat pública.
Aqueixes diferències no s’han superat. L’aspre debat inicial –acusacions contra el PP per la “ignomínia” del tancament i del PP contra PSOE, Compromís i Podem per les seues falses promeses abans i durant la campanya electoral sobre la reobertura– auguraven que la unanimitat no seria possible. I no ho ha estat. Tampoc en l’esmena dels signants de l’Acord del Botànic que parla de “compromisos adquirits amb els treballadors de RTVV”.
Aqueix canvi sobre la proposició de llei apunta a donar prioritat als extreballadors de la cadena, alguns d’ells mobilitzats en defensa dels seus antics llocs de treball, a l’hora de reclutar el personal. El PP ha votat en contra i Ciutadans s’ha abstingut. Els grups que donen suportal Consell justifiquen la seuaautoesmena– la “consideracióespecial” no figurava en el text inicial– per la petició dels sindicats.Aqueix text guiarà la redacció de la llei, que encara té un tràmit relativament llarg –sis mesos com a màxim– abans de ser una realitat. Una vegada aprovada, el Consell vol complir el mandat del parlament no més tard del 2016.