El Consell fixa la posada en marxa del sistema de retorn d’envasos en 2018
“Aquest sistema ha de contribuir a millorar els percentatges de reciclatge d’acord amb la normativa europea, ha de ser un missatge d’educació ambiental a la societat i ha de contribuir a la protecció de l’entorn”.
Així ha resumit aquest dimecres la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, l’objectiu i els beneficis del sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) que vol implantar el Consell a la Comunitat Valenciana.
Cebrián ha explicat que, per a posar en marxa aquesta iniciativa, han de crear una llei específica de protecció del medi ambient, que esperen tenir aprovada a l’inici del 2017. Així, al llarg de tot aqueix any coordinarien tots els actors implicats en el procés i donarien tota la informació necessària perquè entrara en funcionament al llarg del 2018.
Una vegada entre en funcionament, els valencians pagaran 10 cèntims més pels refrescos i les begudes envasades en llandes, plàstic i vidre (llevat del vi). Aqueixos 10 cèntims se’ls tornaranquan porten els envasos, en bones condicions, a qualsevol comerç o plataforma comercial. D’aquesta manera, al contenidor groc es continuaran portant la resta dels envasos (llandes de conserves, brics i altres plàstics que no siguen botelles).
D’altra banda, els comerços rebran dos cèntims per envàs buit que tornen al distribuïdor d’aqueix producte. Aqueixos dos cèntims els sufragarà el gestor del sistema amb els ingressos que obtinga del reciclatgeposterior.
Respecte d’això, Cebrián ha assegurat que dels 7 milions d’envasos que es llancencada any a la Comunitat Valenciana, només dos van al contenidor groc i cinc van al contenidor d’orgànics o acaben tirats en carrers, platges o muntanyes, i això suposa entre 12 i 15 milions d’euros que acaben soterrant-se en abocadors i que es volen recuperar amb l’SDDR.
Cebrián ha estat acompanyada durant la seua compareixença per JürgenResch, impulsor a Alemanya juntament amb l’exministre de Medi Ambient JürgenTrittin del’SDDR al país germànic, on funciona des del 2002. Segons Resch, a Alemanya el 99% dels envasos es recuperen amb aquest sistema.
Aquest dimarts, Ecoembes, l’organització que gestiona en exclusiva el reciclatge de paper, cartó, plàstic i llandes a través de punts verds (contenidors) i que agrupa empreses envasadores i distribuïdores, va criticar obertament la implantació del’SDDR perquè el consideren“un engany” i va assegurar que està promogut per un lobby disfressat d’ecologista que és una empresa que comercialitza les màquines de retorn que s’instal·laran en els comerços i el cost deles quals és de 20.000 euros. Al·ludia a la plataforma Retorna, una associació sense ànim de lucre que inclou organitzacions com Greenpeace o Ecologistes en Acció, sindicats com Comissions Obreres, associacions de consumidors i usuaris i entitats de la indústria del reciclatge.
En aquest sentit, Resch ha assegurat que a Alemanya “només tenen aquestes màquines les grans superfícies, és a dir, un 20% dels punts d’arreplega, ja que els comerços no en necessiten”.