“Em fa por que EU caiga en l’endogàmia i, d’ací, en la irrellevància”
La denunciant del cas Taula, Rosa Pérez Garijo, és la dona elegida pels afins a Alberto Garzón per a disputar el lideratge d’Esquerra Unida (EU) al candidat del nucli dur del Partit Comunista del País Valencià (PCPV), David Rodríguez. Dissabte, en l’Assemblea de Paterna, ambdues llistes dirimiran forces després d’una agra precampanya.
Vicepresidenta de la Diputació de València, regidora a Catarroja, professora de dret i advocada, Pérez Garijo encapçala la llista que té el suport d’alguns dels rostres més populars del partit: L’eurodiputada d’IU Marina Albiol o els exdiputats autonòmics Ignacio Blanco i Esther López Barceló.
EU està amb una direcció interina tot el 2016, arran de les dimissions en cascada pels resultats tan roïns en les eleccions autonòmiques del 2015. Per què no s’ha elegit abans la nova direcció?
Les eleccions del desembre i, després, les del juny van impedir reemplaçar la gestora, la qual cosa finalment farem ja. És veritat que aquesta interinitat tan llarga no ha estat positiva. El mètode d’elecció de la nova direcció ha enfrontat la seua llista amb la rival. Per què no ha tirat avant la seua proposta d’elecció per sufragi universal i directe?
No hi ha hagut voluntat política de la gestora i del Consell Polític Nacional. Aquesta entitat, el màxim òrgan de direcció entre assemblees, no reflectia la pluralitat d’EU arran d’unes quantes dimissions de gent pròxima a la nostra postura. Nosaltres volíem primàries obertes per a implicar al màxim la militància, a l’estil del que s’ha fet a escala federal [en IU] i en altres federacions autonòmiques.
La seua llista és vista com l’afí a Alberto Garzón en contraposició a la de Rodríguez, crítica amb el coordinador d’IU. És maniquea aquesta lectura?
No. La gent de la meua llista (Albiol, López Barceló o jo) som membres de la direcció estatal perquè donem suport a Garzón i compartim les línies mestres del seu projecte. L’altra, està amb altres opcions d’IU.
El seu lema és “Una nova EUPV per a un nou país”. L’altra llista és la conservadora?
L’altra llista aglutina famílies del partit que fins i tot tenen projectes antagònics i que s’uneixen per evitar que nosaltres siguem una força decisiva. Ells, a pesar de les seues diferències, defensen un projecte de partit tradicional, amb gent que fins i tot creu que EU hauria de desaparéixer. Nosaltres volem que EU siga una part clau en el canvi polític, un moviment polític i social, una eina per a transformar la societat que aposta per unir forces amb altres sense perdre la nostra identitat.
Que opina de les confluències com Units Podem o A la Valenciana?
Estem a favor de la confluència. Hi ha necessitat i urgència d’unir forces i promoure el canvi polític. Ha de perdre EU la seua identitat? No. Ha de ser més forta per a confluir i ser subjecte actiu del canvi.
A mitjà termini, ha de diluir-se EU en Podem?
No. Tanta por em fa una EU diluïda en Podem com una altra que siga irrellevant o marginal, únicament preocupada per salvaguardar les essències i no centrada en el canvi social.
La llista de Rodríguez representa el nucli dur del PCPV. Si guanya, EU caurà en l’endogàmia i, d’ací, en la irrellevància?
És una cosa que ens fa por d’aqueix projecte, però vull remarcar que en la nostra llista hi ha molta gent del Partit Comunista (PC), com és el meu cas. La candidatura de Rodríguez no està en la línia d’altres del PC d’altres indrets d’Espanya, que han donat suport a Garzón.
Hi ha diferències ideològiques o aquesta és una simple lluita pel poder?
Hi ha diferències ideològiques. D’entrada, la nostra llista s’ha fet de baix cap a dalt, amb debats oberts i presència de les llistes comarcals. No pot ser que EU funcione amb els pactes de quatre famílies al marge de l’organització. La candidatura de Rodríguez s’ha fet al contrari: de manera vertical.
La seua llista va contra les elits o els buròcrates del partit?
Sí, podíem dir-ho així. Hem nascut des de la base amb un projecte i unes maneres diferents. És fonamental crear un espai amable, on es debata amb llibertat, i així multiplicar les nostres forces.
Hi ha dèficits democràtics en EU?
Encara que els mecanismes són més democràtics que en la resta (llistes obertes, proporcionals, que respecten les minories) tenim una cultura de blocs en què les bases es limitaven a ratificar els acords aconseguits per diverses famílies.
Està en joc, com diu Rodríguez, la independència d’EU dins d’IU?
No. Defensem l’autonomia d’EU, i en aqueixa línia estan moltíssims membres de la nostra llista des de l’inici de la seua activitat política. Ara bé, això no significa que no compartim projecte amb altres federacions. Això no és centralisme, sinó federalisme. El discurs que ens acusa de submissió a Madrid és fals i artificial.