Manual per a fer aflorar els diners dels corruptes
Per a destapar moltes de les trames de corrupció o xarxes criminals hi ha una fórmula complicada, però infal·lible. Es tracta de seguir la pista dels diners. I per això, els polítics que volen driblar els controls perquè no es descobrisquen els seus negocis il·lícits inventen tècniques perquè la pista es perda. Que els seus diners il·legals s’evaporen i es transformen en diners de curs legal. Com si fóra un truc de màgia.
En uns dies en què el blanqueig de capitals continua en el focus per la pugna que manté els regidors de l’Ajuntament de València imputats per aqueix delicte amb la líder del PP valencià, Isabel Bonig, la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez (PSPV-PSOE), s’ha reunit aquest dilluns amb un expert en la matèria. John Madinger, exmembre del Departament de Justícia dels Estats Units, es dedica a la formació en prevenció de llavat de diners a través de l’empresa Compliance Solutions LLC.
“Les tècniques per a prevenir el blanqueig de capitals són molt diverses. I depenen del país”, apunta Madigner. Davant de la multitud dels mètodes utilitzats en el cas Taula –cotxes de luxe, lingots d’or, loteria–, l’expert ha estat invitat per la Conselleria amb l’objectiu d’obtenir informació. “Es tracta de formar millor els nostres universitaris en aquest tipus d’activitats de prevenció”, precisa Pérez.
“El control per a evitar el blanqueig ha de ser dinàmic i flexible. El criminal sol canviar molt”, alerta Madinger, i assegura: “Cal seguir el rastre dels diners. Aqueixa és la clau”. A pesar de recomanar aqueixa solució per a fer aflorar els diners negres dels corruptes, reconeix que “és molt difícil seguir-ne la pista. És el repte pendent”. “Si són transaccions bancàries, això queda registrat i es pot seguir. Si no, necessites informadors”. Encara que defensa que n’hi ha prou amb “unes lleis contra el crim fortes” per a evitar que els diners bruts puguen convertir-se en nets.
Des de la seua experiència com a membre del Departament de Justícia, aposta per implantar el mètode nord-americà. Quan al país americà es produeix una operació policial contra una trama que blanqueig de diners, el primer que testifica i conta coses té més beneficis penals. “El segon ja en té menys. Els següents s’emporten el pes de les condemnes. Això promociona que es reconeguen els delictes”, indica. Traçant una comparació amb la sèrie Breaking Bad, on es busca la mare per desvelar la xarxa, recomana anar “per les baules més dèbils”.
“Em sorprén que a Espanya es cobren diners en efectiu il·legals”, admet Madinger davant de la proliferació de casos de corrupció en què les comissions en metàl·lic abunden. “Com a resident a Hawaii, allà es fa més a través de propietats immobiliàries”, conclou.