Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mariano Rajoy en la Moncloa, un malson que es prolonga per al Govern valencià

Mariano Rajoy amb Isabel Bonig a València

Miguel Giménez

València —

Ja hi ha data per a la investidura de Mariano Rajoy. Després que l’encara president en funcions acceptara dimarts passat el mandat de Felip VI d’intentar formar Govern, la presidenta del Congrés va confirmar la celebració del primer ple d’investidura entre dimecres i dijous (la tercera vegada que el candidat popular ho intenta), encara que no serà fins dissabte que ve, en segona votació i gràcies al vot a favor de Ciutadans i a l’abstenció del PSOE –ja veurem si en bloc o, com tot sembla indicar, parcial– que Mariano Rajoy serà reelegit (a la quarta) president del Govern. Si tot s’esdevé com està previst, dilluns que ve tindrem oficialment –haurà jurat el càrrec– un cap de l’executiu que ja no estarà en funcions.

No és, a priori, una bona notícia per al Consell del Botànic. La mateixa vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, ha reconegut que l’elecció de Mariano Rajoy –gràcies a l’abstenció dels socialistes, una posició secundada pel cap del Consell i líder del PSPV, Ximo Puig–, “òbviament” afecta el Govern de la Generalitat, que trobarà de nou a Madrid un Govern “molt hostil”, com s’ha vist en els últims temps.

La Comunitat Valenciana té un problema d’infrafinançament greu –amb un dèficit anual d’uns 1.300 milions d’euros per a les arques valencianes–, la qual cosa se suma a una més que preocupant deute històric de l’Estat (Ximo Puig el va avaluar en 16.000 milions d’euros aproximadament) i a unes inversions totalment insuficients en el territori valencià. Qüestions relacionades principalment amb el Ministeri d’Hisenda que dirigeix Cristóbal Montoro, el principal malson de l’executiu de Ximo Puig –fa a penes una setmana els portaveus de PSPV i Compromís es reunien a Madrid amb Montoro, de qui tan sols van aconseguir bones paraules, però cap compromís–.

El Govern tampoc acaba d’apostar definitivament per infraestructures molt necessàries per a la Comunitat Valenciana, principalment el Corredor Mediterrani, alhora que rebutja la posada en marxa del contracte programa per a València –sí que el tenen ciutats com Madrid, Barcelona o Sevilla–, que serviria per a millorar considerablement el transport metropolità, o es nega a donar una solució al deute de més de 400 milions del Consorci de la Copa de l’Amèrica amb l’Estat.

El Govern de Rajoy també ha recorregut contra lleis com les relacionades amb el dret civil valencià o la sanitat universal, i està posant pedres en el camí de la reobertura de la nova RTVV.

L’Acord del Botànic no corre perill

A pesar de l’abstenció dels socialistes davant de la investidura de Mariano Rajoy, tant la vicepresidenta del Consell (Compromís) com el president (PSPV) han insistit reiteradament en el “blindatge” del pacte del Botànic. És més, Oltra va arribar a apuntar, en referència a les amenaces deixades caure des de Podem, que no tenia sentit expulsar els socialistes de governs autonòmics i donar-los al Partit Popular.

Així, si bé és cert que a la Comunitat Valenciana el portaveu de la formació morada, Antonio Montiel, va apuntar la possibilitat de deixar de donar suport a Puig si el PSOE facilitava un Govern de Rajoy, aquest mateix dimarts els tres partits signants del Botànic van acordar dues-centes mesures per a la renovació de l’acord de govern que va portar a la Generalitat socialistes i valencianistes.

stats