Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mollà fulmina el gerent de l’Epsar, gestor de les 460 depuradores públiques valencianes, després de quatre anys perpetuant el model del PP

Enrique Lapuente, gerent de l'Epsar.

Sergi Pitarch

València —

0

Ni un canvi i amb balons d’oxigen per als seus antecessors nomenats pel PP. Així s’acaben dijous els quatre anys d’Enrique Lapuente com a gerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), la societat que gestiona les 460 depuradores de la Generalitat que va ser saquejada per la trama Emarsa amb més d’11 milions d’euros durant els anys 2004 i 2010.

El consell d’administració de l’Epsar aprovarà aquest matí l’eixida de l’alt càrrec mentre la consellera Mireia Mollà ja treballa en la cerca d’un nou o nova dirigent que aplique les polítiques del Botànic, segons han confirmat fonts de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. La decisió ja s’ha comunicat a l’actual responsable.

Enrique Lapuente va arribar a l’Epsar amb els nous temps botànics de la mà de l’exconsellera Elena Cebrián i de Verds-Equo. Una persona arribada del món empresarial, però que des del primer moment va deixar clar que faria pocs canvis en el funcionament de l’entitat. De fet, va mantindre en el seu equip directiu la dotzena de càrrecs que havien nomenat els seus predecessors del PP, fins i tot el condemnat a presó pel cas Emarsa José Juan Morenilla.

La confiança de Compromís en el gerent, però també amb membres del consell d’administració en representació socialista com Ramón Marí, va anar desgastant-se durant la legislatura passada. Un dels moments clau va ser quan la Intervenció General va posar en qüestió uns contractes de l’Epsar en obres d’urgència i de la Copa de l’Amèrica i Lapuente va eixir en defensa dels anteriors gestors del PP. No solament no va investigar un tema que van denunciar els socialistes en la legislatura 2011-2015, sinó que va fer al·legacions que van defensar la gestió de Morenilla.

No va ser menor la garrotada que la Sindicatura de Greuges va donar a Lapuente per l’opacitat de la seua gestió. L’òrgan fiscalitzador va emetre un informe demolidor contra el gerent de l’Epsar en què li retreia que no li lliurara informació rellevant en un expedient obert contra l’entitat i la seua faena. El defensor del poble valencià va censurar que Lapuente demorara un any i set mesos la contestació a un recurs d’una empleada que reclamava que es tragueren a concurs tres llocs de treball coberts a dit en l’etapa del PP.

Concretament, aquests llocs –un dels quals càrrec directiu– els ocupen Patricia Stuyck Pons –cosina de l’eurodiputat valencià Esteban González Pons–, el regidor del PP d’Aldaia Héctor Ferrandis i la secretària de l’actual consell d’administració, Sabela García.

Altres polèmiques que han embolcallat l’entitat dirigida per Lapuente ha sigut la contractació amb l’empresa pública Proaguas d’Alacant en àmbits que no pertocava. En aqueix cas, amb premi indirecte per al seu predecessor en l’Epsar, Juan Luis Martínez Muro, directiu d’aquesta societat.

Fa poc, el gerent que dijous acaba el seu mandat va iniciar un procés contra l’empresa DAM perquè el seu propietari podria ser-ho també de la controladora de sis plantes depuradores. Serà l’única acció feta en quatre anys per corregir anys de dubtosa gestió popular. En l’haver de Lapuente també quedarà la reducció del deute de l’Epsar, encara que a costa de les inversions.

Etiquetas
stats