Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Vicent Marzà dimiteix com a conseller d'Educació, Cultura i Esport i força la remodelació en el Consell

Vicent Marzà i Àgueda Micó en la roda de premsa de comiat del conseller d'Educació / Europa Press

Laura Martínez

València —

1

El dirigent de Compromís Vicent Marzà deixa la conselleria d'Educació, Cultura i Esport per a centrar-se en la gestió del seu partit. El polític, cap de Més Compromís, la branca majoritària de la coalició valencianista, ha anunciat la seua decisió aquest dimecres com a part de l'estratègia per a reforçar electoralment l'Acord del Botànic. 

El conseller, que va comunicar el dimarts la decisió a la vicepresidenta, Mónica Oltra, i al president, Ximo Puig aquest dimecres, assegura que deixa la cartera d'Educació per a “enfortir Compromís” i poder garantir una reedició de l'acord del Govern en coalició. Marzà es mantindrà com a diputat en les Corts Valencianes i es dedicarà a la gestió de les aliances electorals estatals, municipals i autonòmiques, com a coordinador polític de Més i part fonamental de Compromís. Tant el dirigent com el partit consideren que durant els set anys que porta en el càrrec ha complit els seus compromisos polítics i creuen que ara ha de dedicar els seus esforços a preparar la coalició per als pròxims comicis.

“Pot ser que algú aprofitara estar com a conseller per a tindre una plataforma i després presentar-se a un procés. Si estic de conseller estic al 200%, i no vull aprofitar la visibilitat d'una conselleria per a, en paral·lel, deixar la conselleria i dedicar-me a una altra cosa”, ha recalcat en defensar la seua decisió.

Marzà, que ha agraït a tot l'equip de la conselleria i especialment al secretari autonòmic Miguel Soler el seu treball, ha aprofitat el procés de remodelació que prepara Ximo Puig per a prendre la decisió. El seu substitut es coneixerà aquest mateix dimecres, una vegada siga ratificat per l'Executiva del partit, si bé encara es desconeix si serà nomenat en el ple del Consell d'aquest divendres. Els terminis dependran de la remodelació de la branca socialista, prevista per a finals d'aquesta setmana.

La dimissió del conseller força una remodelació de l'Executiu autonòmic del Pacte del Botànic, que integren el PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem. El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, porta setmanes meditant com donar un nou impuls a l'acció de Govern, amb eventuals canvis en la Conselleria de Sanitat i altres departaments com Hisenda o Innovació i més pes per a Infraestructures i Política Territorial. El hàndicap de la reforma era circumscriure-la a la branca socialista del Govern que forma amb Compromís i Unides Podem, dues formacions que fins al moment refusaven fer canvis, adduint estar contents amb la seua gestió. La marxa de Marzà obri la via a una reforma més ambiciosa en l'últim any de legislatura i en alguns sectors s'interpreta com una pressió cap a Mónica Oltra, amb un canvi que no havia sigut pactat en Compromís.

La marxa de l'encara conseller es va plantejar el desembre passat, quan el portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, va anunciar la seua dimissió per a tornar a l'exercici professional. Llavors es va especular amb la possibilitat que assumira el càrrec de síndic en les Corts Valencianes. Després de diverses setmanes de reflexió en el si de Més Compromís, Marzà va optar per mantindre's com a titular d'Educació a causa de la situació sociosanitària derivada de la pandèmia. Amb l'evolució de la Covid més calmada, els dirigents de la coalició valencianista advoquen ara per “enfortir” l'organització. El diputat per Castelló descarta adoptar un paper més actiu en primera línia fins a les eleccions, encara que matisa que estarà on li marque el seu partit. “No tinc ambició personal i no em mou res personal, la decisió de liderar Compromís és col·lectiva. Fa falta enfortir el projecte, es fa necessària una majoria mes àmplia”, ha insistit.

Suport de Compromís

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts Valencianes, Aitana Mas, i el diputat i portaveu en la Diputació d'Alacant, Gerard Fullana, han agraït aquest dimecres al conseller d'Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, la seua “bona gestió” i han valorat que ha sigut el titular d'aquesta àrea “que més ha durat en el càrrec”, que aquest mateix dia ha anunciat que deixa.

Gerard Fullana era un dels noms que es remenaven per a substituir Marzà al capdavant de la conselleria, al costat dels de l'actual secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó. Finalment, ha estar Tamarit l'escollida per a fer-se càrrec del departament d'Educació, Cultura i Esport.

Etiquetas
stats