Un programa informàtic alertarà d’indicis de corrupció en la Generalitat
La Generalitat treballa amb experts universitaris en el desenvolupament d’un programa informàtic que detecte automàticament indicis de corrupció. El programari, encara per ultimar, s’alimentarà amb milers de dades de l’Administració valenciana. Basant-se en aqueixos paràmetres, rastrejarà anomalies en qualsevol procés –contractes, adjudicacions o altres– per alertar de la possible existència de males pràctiques, irregularitats o fets delictius.
L’eina s’anomena, provisionalment, Sistema d’alertes ràpides. Segons el seu impulsor, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, “permetrà a la Inspecció General [una mena de policia interna de la Generalitat] actuar de manera preventiva per a evitar o corregir males pràctiques en l’Administració des del moment inicial”.
Alcaraz, en una comissió del parlament valencià, ha qualificat el projecte d’“innovador i molt ambiciós”, basat en “models comparats i tecnologies avançades”. La finalitat és complementar els canals clàssics i reactius de lluita contra la corrupció –denúncia o auditories– per a prevenir per endavant. Un potent algoritme ajudarà, segons el conseller, en la tasca.
Bústia responsable i de bon govern
Les persones, a més de la tecnologia, també poden contribuir a lluitar contra l’opacitat i la corrupció. Ací entra una altra de les mesures anunciades per Alcaraz: la Bústia responsable i de bon govern. “Un canal –segons el conseller– confidencial que facilitarà la presentació de denúncies o comunicacions d’empleats públics o ciutadans per males pràctiques o per conductes irregulars”.
Transparència ja treballa amb Barcelona –el primer ajuntament d’Espanya a crear una eina com aquesta–- per a replicar en la Generalitat la seua eina, creada amb programari lliure i que garanteix, via encriptació, l’anonimat del denunciant.
Sense denúncies per assetjament sexual
Alcaraz ha assegurat en la seua compareixença parlamentària que la seua Conselleria va complint els seus objectius, té més personal –s’ha duplicat, de tres a sis, el nombre d’inspectors– i resol en temps i forma la major part de les reclamacions que rep.
Per exemple, de les 32 denúncies per irregularitats o il·legalitats, el 70% s’han tramitat. I les sis presentades per assetjament laboral en l’Administració. “Per contra, no s’ha rebut cap denúncia per assetjament sexual o per raó de sexe” entre els treballadors de la Generalitat, diu el conseller en el seu informe. Els protocols contra l’assetjament sexual i moral estan en procés de revisió i millora.