Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Els socialistes valencians reflexionen sobre com evitar el destí dels dinosaures

Manuel Cruz, Sol Gallego Díaz e Ignacio Urquizu, durante su coloquio.

Adolf Beltran

La convenció d'idees del PSPV-PSOE, convocada sota el lema “la via valenciana”, ha començat aquest divendres en la Universitat Politècnica de València amb un col·loqui de tints generals que ha tingut la virtut de plantejar els elements que defineixen la perplexitat de la socialdemocràcia davant una realitat marcada per la crisi d'intermediació, el resultat de la qual, en paraules d'Ignacio Urquizu, pot ser la desaparició de certes formes de la política “com es van extingir els dinosaures”.

Amb la periodista Soledad Gallego Díaz com a moderadora, que ha introduït el tema del debat, titulat “Recuperar la política”, amb la pregunta de “per què s'han perdut o estan en decadència els valors polítics?”, dos intel·lectuals socialistes com el filòsof Manuel Cruz i el sociòleg Ignacio Urquizu han abodat la qüestió des de l'arrel.

Cruz ha parlat sobre la “desconfiança entre representants i representats”. Urquizu ha afegit a aqueixa constatació el fet que les eleccions estan perdent “la funció de facilitar una alternativa”, la qual cosa augmenta la frustració i la desafecció cap als polítics.

No obstant això, com ha destacat Urquizu en referència als ciutadans, en aquesta nova conjuntura, “els absents ja no estan absents, o almenys, uns quants estan molt presents”. L'element que domina en aqueix panorama, ha afegit Cruz, “és l'antagonisme”. Segons aquest filòsof i diputat del PSC, “el consens perd interès i no és banal que ocupen l'escenari forces, d'esquerres o de dretes, que posen en el centre l'antagonisme”.

“La gent està molt enfadada”, ha introduït Urquizu. “Volen donar una puntada de peu al sistema i algunes forces aprofiten aqueix estat d'ànim de la gent per a aplicar uns programes que els ciutadans en el fons no comparteixen”. El sociòleg i diputat del PSOE ha apuntat que l'enuig dels ciutadans s'origina en la combinació de “desigualtat i corrupció”, així com en la sensació d'impotència. “Hem de tenir empatia pels enfadats, potser tenen raó”, ha suggerit a manera d'autocrítica.

A partir d'ací, el diàleg s'ha centrat en com fer front a aquest panorama, tractant d'evitar el pessimisme. Els assistents, en la seu major parteix càrrecs i dirigents del PSPV-PSOE, amb el secretari general i president de la Generalitat, Ximo Puig, entre ells, s'han vist submergits en el conjunt de problemes que alimenten la perplexitat que avui tenalla la socialdemocràcia en tota Europa.

La convenció es desenvolupa tot aquest cap de setmana i inclou taules dedicades al model econòmic, la redistribució i la igualtat d'oportunitats i el valencianisme i el federalisme. Eduardo *Madina i José Carlos Díez parlaran de “renovar la socialdemocràcia”; Fernando Delgado, Carme Chacón i Alana Moceri, del “món després de Trump”. També hi ha una taula sobre feminisme i un plenari de conclusions que donarà pas aquest diumenge a la clausura, que protagonitzaran Ximo Puig i Ángel Gabilondo.

Etiquetas
stats