Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Receptes urgents per a evitar una altra mortaldat en les residències de majors per la pandèmia de la COVID-19

Membres de la UME en una residència de majos fent tasques de desinfecció.

Lucas Marco

0

A falta de tests, serà difícil establir la xifra exacta de morts per coronavirus en les residències de majors espanyoles. El que sí que es pot intuir de moment (i dona pistes sobre possibles solucions d’urgència) és com han actuat les residències en què no ha entrat el virus.

Un estudi de la Universitat de València i de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local publicat per la Càtedra Prospect Comunitat Valenciana 2030, elaborat per la presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia, la doctora Sacramento Pinazo, assegura que “la magnitud de les conseqüències hauria sigut molt més baixa si hi haguera hagut una coordinació sociosanitària més bona i si les residències hagueren estat més ben dotades de recursos humans i tècnics”.

“Les mesures preventives que s’han adoptat davant la crisi han sigut tímides, insuficients i han arribat amb retard o massa tard. Han faltat mitjans, directrius, claredat i protocols”, critica l’informe.

El tremend cost social de la pandèmia en les residències de majors és inqüestionable. No obstant això, el 69,11% de les residències a la Comunitat Valenciana (226 centres d’un total de 334) no ha tingut cap cas confirmat de coronavirus. Aquests centres comparteixen trets en comú que suposen un “aprenentatge rellevant per al desenvolupament de l’estratègia futura”, segons apunta la doctora Pinazo.

Com si es tractara d’un macabre sorteig de loteria, el virus no ha entrat en moltes residències. Per què en unes residències sí i en unes altres no?

“Han pogut sectoritzar l’edifici, treballar en grups menuts, assignar els mateixos treballadors a unitats de convivència menudes, evitar que el mateix professional treballe amb diferents grups de persones, s’han avançat en les compres i han fet apilament de material de protecció (...) abans que l’esclat de la crisi provocara desproveïment”, abunda l’informe.

Així doncs, la presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia proposa una estratègia urgent amb vista als pròxims mesos que incloga la detecció i el diagnòstic de casos positius de COVID-19, tant a la gent major dels centres com als professionals, així com un pla d’actuació únic per a residències públiques i privades.

Pinazo demana un “criteri únic” en tots els departaments de salut que no es base en l’edat, sinó en la “situació funcional, cognitiva i el pronòstic del pacient”. “El pla d’actuació únic per a tots els centres residencials, amb una derivació mínima a l’hospital d’aguts de les persones amb COVID-19, no hauria d’estar basat en la limitació en l’edat, sinó en criteris de situació funcional i pronòstic, i ser individualitzades”, afig l’autora de l’estudi.

En les residències, “els pacients han de ser tractats per professionals sanitaris preparats, en unitats aïllades i dedicades específicament a pacients amb COVID-19, separant ràpidament aquestes persones de la resta de les altres persones de la residència [per] evitar la propagació de la malaltia”. “Si no es pot aïllar per unitats, caldrà aïllar tot el centre”, postil·la la doctora Sacramento Pinazo.

L’informe també demana, igual que la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives i que el Defensor del Poble, que s’adopten protocols que permeten facilitar el comiat d’un membre de la família almenys.

Etiquetas
stats