Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rescat de científics: mig centenar d’investigadors valencians tornen a portar el seu talent a casa

Un investigador en el laboratori.

Miguel Giménez

València —

0

El maig del 2017, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciava una iniciativa per a frenar l’èxode de joves científics i investigadors i afavorir el retorn d’uns quants dels 1.300 valencians que entre els anys 2011 i 2015 van emigrar per investigar o treballar en universitats, empreses o instituts especialitzats en altres llocs d’Espanya o a l’estranger. Es tracta del pla Gen T, amb un pressupost de 61 milions d’euros, amb una primera convocatòria el gener del 2018 amb salaris que podien arribar fins a 70.000 euros anuals. El 19 de desembre passat, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital publicava en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la convocatòria d’aquest programa per al 2020.

Des del 2018, 35 doctors d’excel·lència i 16 doctors amb experiència internacional s’han beneficiat d’aquest programa per a desenvolupar projectes d’R+D+I o de recerca a la Comunitat Valenciana. Es tracta de “reconeguts doctors investigadors amb una trajectòria significativa i de prestigi internacional”, apunten des de la Conselleria, que s’han incorporat o s’incorporaran a les universitats públiques, a centres d’investigació i al teixit productiu valencià.

Experiència “excel·lent”

Les experiències d’aquests investigadors són positives i el nivell dels científics és “excel·lent”, encara que reconeixen que cal donar continuïtat a aquesta iniciativa. “Els temps en ciència són lents i necessites, almenys, deu anys per a aconseguir resultats rellevants”, apunta Reyes Calvo, que treballa en el Departament de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant estudiant les propietats quàntiques dels materials: “De moment, sembla que hi ha voluntat política de donar-li continuïtat, perquè, si no, no tindria sentit”.

Calvo es va adherir a aquest programa després d’unes quantes experiències a Londres, a la Universitat de Stanford (Califòrnia) o a l’Ikerbasque de Sant Sebastià: “És un programa excel·lent, una idea fantàstica, amb fons únics a Espanya per a desenvolupar recerques que només es duen a terme a l’estranger”.

Víctor Sans, doctor en química per la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), treballa a l’Institut de Materials Avançats (INAM) de la universitat castellonenca gràcies al programa Gen T. “Després d’onze anys al Regne Unit, volíem canviar d’aires i les opcions eren Aahrus (Dinamarca) o tornar a casa, i ens vam decantar per tornar-hi, perquè en la ciència, com a activitat humana, no sols importa allò que es fa, sinó on es fa, i aquest programa em permetia treballar en un lloc que significa alguna cosa, que és important per a mi”.

Javier Fernández López de Pablo, doctor en història i postdoctoral en antropologia a Califòrnia, treballa a l’Institut Universitari d’Investigació Arqueològica i Patrimoni Històric de la Universitat d’Alacant, on desenvolupa un estudi sobre el paper dels canvis climàtics en els nivells de població i de transmissió cultural entre l’última edat del gel i l’holocé. Treballava a Tarragona a l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), un dels tres centres que investiguen al jaciment d’Atapuerca, i és beneficiari d’una de les beques European Research Council (ERC) de la Unió Europea.

“El programa Gen T em va permetre portar la meua investigació a Alacant, on he pogut muntar el meu propi equip”, reconeix l’investigador alacantí, que considera que aquesta iniciativa és “molt atractiva” i permet situar la investigació valenciana en un nivell d’excel·lència. No obstant això, lamenta que encara no s’ha acabat de definir del tot un model de recerca científica, com sí que passa a Catalunya o al País Basc: “La taxa de retorn de la inversió dels organismes públics en recursos i capital humà és molt important, i de moment sembla que s’hi van establint les bases, ja que la Generalitat no s’ho ha pres de broma”.

Un altre cas significatiu és el de Fernando Maestre, expert en ecologia i medi ambient, també beneficiari d’una beca ERC i que se situa dins de l’1% d’autors més citats al món l’any 2019.

Quatre eixos d’actuació

El pla Gen T s’articula al voltant de quatre eixos: excel·lència investigadora (Cidegent); suport a investigadors amb talent (Cdeigent); suport al talent de joves amb titulació i a l’emprenedoria científica i innovadora (Cpttgent); i enfortiment del talent per a la inserció laboral de les persones joves (Fdegent).

Cidegent consisteix en subvencions per a contractar investigadors doctors d’excel·lència (contracte de 70.000 euros durant quatre anys i 50.000 euros anuals per al projecte) per desenvolupar un projecte d’R+D+I a la Comunitat Valenciana, ajudes a què s’han adherit des del 2018 un total de 35 doctors d’excel·lència (17, l’any 2018 i 18, el 2019), amb una trajectòria excel·lent en universitats i centres, com la University Erlangen-Nuremberg, l’Ikerbasque, el CERN, Chalmers University of Technology (Göteborg) o l’Institute of Nuclear Physics-Polish Academy of Sciences, entre altres.

L’adjudicatària amb més puntuació va resultar guardonada l’any 2018 per la NASA amb la Medal of Honor for Early Career Achievement; set sol·licitants d’aquestes ajudes han sigut beneficiaris del programa europeu Marie Curie; dos més van ser beneficiaris de les ajudes del programa estatal Ramón y Cajal el 2015 i el 2011...

Cdigent consisteix en una subvenció anual durant quatre anys, per a cadascun dels contractes a temps complet de 55.000 euros, més una dotació addicional de 25.000 euros anuals, per al desenvolupament d’un projecte. 16 doctors han sigut seleccionats en aquesta modalitat, dels quals 8 corresponen a la convocatòria del 2018 i 8 a la del 2019. Han treballat en Weizmann Institute of Science (Israel), Japan Society for the Promotion of Science (JSPS), Harvard Medical School, ETH Zurich o Istituto Nazionale di Fisica Nucleare - INFN (Itàlia), entre altres centres.

El Cpttgent consisteix en subvencions per a la contractació de joves doctors per al desenvolupament d’un projecte de transferència tecnològica en empreses valencianes, amb una ajuda de 40.000 euros durant dos anys per a finançar la contractació i Fdegent subvenciona la formació de doctors en empreses valencianes.

Etiquetas
stats