El mandat marc de la nova RTVV prohibeix que el dolor de les persones es convertisca en espectacle
Els continguts sensacionalistes que tant van caracteritzar la imatge de l'extinta Canal 9 tindran un encaix molt difícil en la nova radiotelevisió pública valenciana. El mandat marc que les Corts Valencianes aprovaran aquest dijous insisteix reiteradament en la “qualitat” dels continguts i, en l'article dedicat a les limitacions, rebutja qualsevol oferta televisiva que incite a la violència, especialment la de gènere, així com els “comportaments masclistes, xenòfobs, racistes o expressions d'odi cap al col·lectiu de lesbianes, gais, tansexuals i bisexuals (LGTBI)”.
A més de la necessitat d'advertir a l'audiència sobre la presència de continguts violents en les seues diferents programacions i de vetlar pel que difonga en horari infantil, la nova RTVV, segons el document acordat a partir d'una proposta de Podem després de desestimar-se l'esborrany plantejat inicialment pel Consell Rector de la nova corporació, “tindrà especial cura en el tractament de continguts que afecten les víctimes de la violència, de catàstrofes naturals o d'esdeveniments luctuosos, amb la finalitat d'impedir que el dolor de les persones puga convertir-se en objecte de sofriment o espectacle”.
Amb una vigència de sis anys prorrogables a uns altres dos, el mandat marc pactat pel PSPV-PSOE, Compromís, Podem, Ciutadans i el PP, trasllada les directrius generals de prestació del servei públic de radiotelevisió a la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que ha d'elaborar sobre aqueixa base un contracte programa amb la Generalitat de tres anys de vigència.
El mandat marc contempla el valencià com la “llengua vehicular” de la nova cadena, garanteix un mínim d'un 35% del temps d'emissió per a “obres audiovisuals de productores valencianes independents i producció original en valencià”, amb l'objectiu de fomentar la indústria audiovisual autòctona, i insisteix en la disponibilitat de “continguts accessibles en línia”, és a dir, a través d'Internet, en podcasts o aplicacions mòbils.
“Quan es tracte d'obres en altres llengües serà necessari doblar o subtitular en valencià, excepte en les obres originals en castellà”, assenyala el text, que preveu en el cas d'aquestes últimes que puga optar-se per la versió original, el doblatge o els subtítols.
La referència inicial a la difusió de produccions en altres mitjans de l'àmbit lingüístic compartit, que s'ha retirat perquè el PP va rebutjar acceptar aqueixa implícita acceptació que valencià i català són la mateixa llengua, ha quedat reduïda a una al·lusió a “mecanismes de col·laboració amb altres televisions autonòmiques, estatals o europees que permeten la promoció de la nostra indústria audiovisual”.
D'altra banda, es fa especial incidència en l'anglès, un dels cavalls de batalla de Ciutadans, de manera que, per exemple, s'indica que hi haurà “una programació infantil de qualitat, en sistema multilingüe (almenys en valencià i anglès), sempre que les possibilitats tècniques i pressupostàries ho permeten”.
La pluralitat, la transparència, la professionalitat i la independència són criteris que el mandat marc ressalta per a uns mitjans públics en els quals “la Corporació atorgarà prioritat a la informació que ha de constituir l'eix fonamental de la seua oferta i un espai de debat públic que estimule la reflexió, el coneixement de la realitat, l'actitud crítica i la participació ciutadana”. I afegeix: “Informació i opinió hauran de quedar clarament diferenciades”.
A més de preveure que la nova cadena informarà sobre l'activitat de les institucions valencianes i els debats parlamentaris (“no es tallarà l'emissió fins que no s'hagen expressat tots els grups”, adverteix), el document dota d'“una mirada inclusiva” i una especial atenció a la diversitat la nova cadena, així com d'accés a les seues emissions per part de grups polítics i socials.
El sistema mixt de finançament, mitjançant els pressupostos de la Generalitat i els recursos propis que regula la llei de creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, aprovada al juliol de 2016, es reflecteix en el mandat marc, així com “l'obligació de gestionar els recursos d'acord amb els principis d'equilibri, estabilitat i sostenibilitat pressupostària”.
És en aquest últim aspecte en el qual, mitjançant l'única esmena que queda viva per al ple, planteja el PP -sota la gestió del qual va arribar l'antiga Canal 9 a un endeutament d'uns 1.200 milions d'euros que el va portar al desastre- anar més enllà en introduir l'obligació de “complir amb el principi d'equilibri financer anual en termes de sistema europeu de comptes”.