Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

El judici pel saqueig de la depuradora de València arranca al tercer intent

Jorge Roca Samper, en la Audiència de València.

Voro Maroto

L’Audiència de València ha decidit començar el judici pel saqueig d’Emarsa –que ja s’havia ajornat dues vegades– a pesar que un dels acusats –José Luis Sena, un empresari– s’ha quedat sense defensa per la renúncia del seu advocat d’ofici.

Els magistrats han escollit entre dos mals: posposar una vegada més l’enjudiciament d’uns fets ocorreguts fa 13 anys o traure Sena de la causa a fi de garantir-li el dret a la defensa. Han triat el segon, malgrat l’opinió contrària de la Fiscalia i dues de les acusacions populars, la de la Generalitat i l’Emshi, que entenien que la causa no es podia engegar.

L’Audiència ha obviat els seus arguments, per la qual cosa el dimecres 4 de maig s’encetarà la vista per a determinar les eventuals responsabilitats pel robatori de 24 milions d’euros de la depuradora de València. Les tres primeres sessions es dedicaran a les qüestions prèvies –tràmits burocraticoadministratius, grosso modo– i el dia 9 de maig començaran les declaracions dels acusats.

La Fiscalia demana 14 anys de presó per a Enrique Crespo, exvicepresident de la Diputació de València amb el PP; Juan José Morenilla, exgerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües (Epsar) i Ignacio Bernácer, excap de departament d’Epsar. Estan acusats d’un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de prevaricació administrativa en combinació amb falsedat en document públic i de document mercantil.

En col·laboració o amb la pretesa connivència de 22 acusats més, van manipular a l’alça els costos de la societat o directament facturaven per serveis inexistents per rebre més diners de la Generalitat, que després gastaven en cases, prostitutes, viatges i fartades.

L’ombra de la tercera suspensió

El judici es va suspendre per primera vegada al novembre del 2015 per la detenció de l’empresari Jorge Roca, el pretés responsable de centrifugar, mitjançant un entramat de societats, els diners robats. L’empresari, després de cinc anys en crida i cerca, va ser detingut a Moldàvia, on va estar empresonat pel fet residir al país amb una identitat falsa. Ja de tornada a València va ser enviat directament a la presó.

Es va ajornar per segona vegada al març del 2017 per la petició de diverses defenses, que no havien tingut temps d’estudiar una causa amb 180 toms i 200.000 fulls producte de set anys d’instrucció. Els lletrats d’Esteban Cuesta, exgerent d’Emarsa, Enrique Arnal, exdirector financer, i Roca van ser nomenats via torn d’ofici al febrer: no van tenir temps material d’estudiar un assumpte tan complex.

Precisament un altre advocat nomenat d’ofici, Luis Miguel Jiménez, ha estat a punt de forçar el tercer ajornament. Jiménez, lletrat de Sena, està de baixa i, a més, ha denunciat l’anterior defensor de l’empresari, a qui acusa d’escapolir-se “de manera fraudulenta” per “no haver de carregar amb el mort que suposa un calendari de 96 sessions”.

Jiménez ha denunciat el seu predecessor per deslleialtat professional, estafa, frau processal i frau de llei. La sala, en atenció a la jurisprudència del Tribunal Suprem, ha optat per excloure Sena de la causa i evitar així el tercer ajornament. No ha fet cas del criteri de la majoria de les acusacions ni de l’oferiment de diversos advocats, que es van oferir a defendre l’empresari de forma mancomunada i temporal fins al nomenament del seu advocat definitiu.

Etiquetas
stats