El sector de les renovables critica la inacció del Consell amb el pla eòlic
“Si correm molt i adoptem mesures, la Comunitat Valenciana tornarà al 2001. Si continuem com fins ara, sense fer-hi res, el bac serà monumental”. Marcos J. Lacruz, el president d’Avaesen, l’associació valenciana d’empreses d’energies renovables, no amaga la seua preocupació per l’estat de l’energia eòlica a la Comunitat Valenciana.
La Generalitat, durant el mandat del PP, va dissenyar un pla que va fracassar rotundament: a penes es va desenvolupar un 44% de la potència prevista. La Comunitat Valenciana es va dividir en 15 zones en què l’explotació del vent es va adjudicar a grans empreses (Acciona, Endesa, Elecnor, Sedesa, l’empresa de la família Cotino,…) que es van comprometre a desenvolupar parcs eòlics.
El sistema va fracassar. Les rebaixes successives de les primes a la producció amb la crisi del 2008 i la frenada en sec del finançament –els projectes tiraven avant amb préstecs bancaris, fet que permetia als inversors aportar-hi poc capital– els va restar interés. En algunes àrees, la comarca de l’Alcoià i el Comtat, per exemple, l’oposició veïnal o dels ecologistes no hi va ajudar. En conclusió: el pla es va quedar a mitges.
La Comunitat Valenciana a penes té 38 parcs amb 1.189 megawatts de potència acumulada, bastant menys que gairebé totes les autonomies limítrofes: Catalunya (47, 1.269), Aragó (87, 1.893) o Castella-la Manxa (139, 3.807). El Consell, malgrat diversos anuncis en sentit contrari, tampoc no ha reactivat el pla que impulsa l’energia creada per aerogeneradors aprofitant el vent. La inquietud en el sector és màxima. “Cal moure’s ara mateix”, diu Lacruz.
Avaesen vol que el Govern valencià en modifique la normativa, que impedeix a qualsevol, llevat dels adjudicataris, que no hi estan interessats, instal·lar-hi més potència eòlica. Encara que el moment dels grans projectes ha passat, l’associació d’empresaris sí que pensa que hi ha demanda per a un altre tipus d’iniciatives. “Poden sorgir molts plans de menys envergadura, amb pocs aerogeneradors, en emplaçaments de fàcil accés, amb un procés administratiu àgil i, per descomptat, un règim de vents favorable”.
Aquesta possibilitat, però, està vedada per la legislació actual. I, segons el conseller d’Economia, Rafael Climent (Compromís), només podrà canviar amb la futura Llei valenciana d’energia. La redacció d’aquesta llei es va anunciar al setembre, però, al cap de sis mesos, no hi ha cap data per a presentar-la. Mentrestant, altres autonomies es mouen. El Ministeri d’Economia va subhastar al gener 500 megawatts de potència que van anar a parar a altres territoris. I el sector creu que n’hi haurà més: la Unió Europea fomenta la producció de renovables en el seu projecte 20/20, un 20% d’energies netes el 2020. La Comunitat Valenciana pot perdre aquest tren.