Transparència busca aportacions en l'Internet Freedom Festival per a la seua 'app' anticorrupció
La vida política en l'administració postcorrupta no és fàcil. La xacra pesa encara en les administracions valencianes i aquestes han decidit aplicar el refranyer i prevenir abans que guarir.
La Conselleria de Transparència s'ha posat a la faena per a desenvolupar un sistema informàtic que detecte el germen de la corrupció. Amb aquest sistema, el departament que dirigeix Manuel Alcaraz pretén aconseguir un mètode efectiu per a perseguir les pràctiques corruptes i fins i tot evitar que es produïsquen.
Al seu torn, aquest departament prepara un projecte de llei que done seguretat jurídica al sistema. L'aplicació es mou en terrenys pantanosos, com va ocórrer amb la llei de comptes oberts, ja que cal tenir en compte la privacitat i intimitat dels treballadors i les normatives en matèria de protecció de dades.
Tot aprofitant l'edició actual de l'Internet Freedom Festival que se celebra durant tota la setmana en las Naves, a València, representants de la conselleria han acudit a la trobada a la recerca de suports per a desenvolupar aquest projecte. Segons les fonts consultades, s'han mantingut converses informals amb amb el Partit Pirata o Chema Alonso, “hacker” de Telefònica, per a obtenir 'inputs', idees i diferents punts de vista per a millorar el sistema.
L'objectiu és desenvolupar un sistema informàtic que detecte les males pràctiques administratives que pogueren derviar en pràctiques corruptes. Aquest sistema crearia alertes automatitzades quan apreciara pràctiques irregulars. Per aconseguir-ho, s''educa' el sistema. Els desenvolupadors defineixen les causes de risc i els indicadors basant-se en modus operandi anteriors o activitats ja conegudes perquè faça saltar l'alarma en cas de risc.
D'aconseguir-se, seria un sistema pioner a Espanya per a prevenir la corrupció administrativa entrellaçant totes les bases de dades de la Generalitat. Alfons Puncel, subsecretari de Transparència, posa un cas d'exemple: el sistema podria detectar si des de la conselleria responsable en matèria de cooperació internacional s'atorgaren subvencions a una fundació i que no arribaren a la seua destinació. Aquest exemple teòric és un resum del cas Blasco, que no es podria produir en una administració amb aquest sistema, apunta Puncel. El programa, tot analitzant les transferències de documentació, també detectaria pràctiques no habituals i enviaria l'avís als ordinadors dels inspectors.
El projecte s'està desenvolupant en col·laboració amb la Universitat Politècnica i diverses entitats que lluiten per la transparència. A més, finalitzat l'Internet Freedom Festival, amb sessions específiques en aquesta matèria, s'incorporaran a l'aplicació informàtica. En aquest certamen participen associacions com Privacy International o Usuarios Digitales, responsables de seguretat en grans empreses, experts en Open Data i la Unió de Periodistes Valencians, entre altres.