Tres sentències avalen l’arrest dels membres de l’UME pillats de gresca amb civils en un recinte militar
Els tres membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME) pillats en plena gresca alcohòlica amb civils en unes instal·lacions oficials a Eivissa el setembre del 2020 han esgotat totes les vies jurídiques que van iniciar per intentar tombar la sanció d’arrest en un establiment disciplinari militar que els va caure com a autors d’una falta greu. Un caporal va ser sancionat amb 25 dies d’arrest mentre que els altres dos soldats van veure rebaixada la pena a 20 dies.
Els tres soldats, destinats en la base Jaume I de Bétera (València), van organitzar una festa la matinada del 4 al 5 de setembre de 2020 amb “divers personal femení” civil que va accedir sense autorització oficial a les instal·lacions de Sa Coma, un edifici cedit pel Consell d’Eivissa a l’UME mitjançant un conveni amb el Ministeri de Defensa. El “personal civil” usava un salconduit “personal i intransferible” que els encarregats de seguretat del recinte militar havien facilitat als soldats de l’UME per a accedir al recinte.
En la fase de ressaca jurídica, els sancionats van recórrer, sense èxit, contra l’acord del tinent general en cap de l’UME que els va imposar l’arrest. En paral·lel, també van recórrer contra la resolució de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va confirmar la sanció esgotant la via administrativa.
Així doncs, la secció primera del Tribunal Militar Central ha desestimat els últims recursos dels soldats sancionats en sengles sentències. Les sentències, pràcticament idèntiques, assenyalen que la “convicció que els fets han esdevingut” està “clarament expressada” en els expedients disciplinaris, sense que s’hagen vist desvirtuats per la prova practicada, especialment per la testifical d’un tinent coronel que va encetar el comunicat disciplinari. En definitiva, la resolució del Ministeri de Defensa és conforme a dret, conclouen les tres sentències.
El sarau va impedir dormir les criatures que pernoctaven en el centre de menors Pare Morey, molt pròxim a les instal·lacions militars. La directora del centre, que va declarar com a testimoni, va revisar les imatges de les càmeres de seguretat que van gravar quatre dones accedint a les instal·lacions, un militar de l’UME orinant “fora de l’edifici amb símptomes d’embriaguesa trontollant-se” i un altre uniformat xocant “amb el vidre” en acompanyar les civils fins al taxi que les esperava de matinada.
Un vigilant de seguretat també va veure un dels soldats eixint en calçotets del destacament per “jugar al ping-pong en el centre de menors amb aquesta roba”.
Ordres d’estar en “perfectes condicions”
La sentència inicial retrau als militars que estigueren de festa, malgrat que eren sabedors de la seua obligació de “disponibilitat permanent” (el temps màxim d’incorporació del destacament és d’una hora). Els tres membres de l’UME estaven a Eivissa precisament en el marc d’un operatiu de prevenció del foc, amb la missió de “facilitar la constitució dels elements d’intervenció per incendi forestal en aquesta zona”, a més d’encarregar-se del transport dels vehicles assignats a una altra de les illes en cas necessari.
Els soldats, segons les instruccions de l’UME, tenen ordres d’estar en “perfectes condicions per a executar les seues comeses per si cal actuar davant una emergència, i han d’estar preparats amb els vehicles”.
0