Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La UCO indaga la pilota de Zaplana en les ITV que va canviar d’interventor dues hores abans de la reunió clau

L'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana.

Lucas Marco

0

La pilota de la privatització de les ITV va suposar uns beneficis, només per a la família Cotino, de 43 milions d’euros. De l’operació naixen les indagacions del cas Erial, que investiga una presumpta trama corrupta liderada per l’expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha interrogat un interventor que va participar en la primera fase de l’adjudicació milionària, segons ha publicat el diari Las Provincias. 

El funcionari, ja jubilat, assegura que la privatització no tenia cap informe que la justificara i declara que mai en la seua carrera havia presenciat una mesa de contractació amb un vicepresident. Una circumstància que l’informe de l’Agència Valenciana Antifrau sobre el procés d’adjudicació que consta en el sumari considera “inaudita”. El president de la mesa era precisament el cap de gabinet de Zaplana, investigat en la causa per haver cobrat a l’estranger 3,5 milions d’euros en presumptes comissions.

L’interventor, encarregat de fiscalitzar el procés d’adjudicació, també ha declarat davant els agents de l’institut armat que l’operació va ser perjudicial per a la Generalitat Valenciana i ha reiterat, tal com assenyalava Antifrau, les presumptes irregularitats en els criteris de l’oferta econòmica. 

El dimecres 5 de novembre de 1997, durant l’última sessió de la mesa de contractació del concurs de les ITV, es van adjudicar cinc lots, un dels quals va ser per a la família Cotino. Sedesa, l’empresa familiar, va guanyar 43 milions d’euros quan després va revendre la concessió de 25 anys, prorrogables a 75.

No obstant això, dues hores abans de la celebració de la mesa de contractació, l’interventor va ser canviat sorprenentment per un altre funcionari. Va ser la reunió clau del procés d’adjudicació que va decidir les empreses que es van repartir el pastís de les ITV. A més, l’acta de la sessió ni tan sols està signada pel president o pel vicepresident de la mesa de contractació “que, no obstant això, figuren com a assistents a la sessió”, segons l’informe elaborat per Antifrau. 

Així, el nou interventor que va avalar la mesa de contractació, Ricardo Camarena Gil, va substituir el funcionari que figurava en les tres primeres sessions del 17 i 23 de juliol i del 6 d’agost. Camarena, tal com va informar aquest diari, ha mantingut càrrecs societaris en una desena d’empreses incloent-hi constructores i fotovoltaiques. El funcionari, que va ser interventor de la Diputació de València durant el presumpte saqueig orquestrat per l’expresident Alfonso Rus, va declarar com a testimoni en el cas Taula. 

“Sorprenent immediatesa” de l’adjudicació

L’adjudicació de les ITV, tenint en compte el volum d’ofertes, es va fer amb una “celeritat inusual”, assenyala l’informe de l’Agència Antifrau inclòs en el sumari del cas Erial. “D’acord amb l’experiència de la pràctica administrativa, és de ressenyar la sorprenent immediatesa i celeritat que concorre en aquest procediment de contractació”, destaca Antifrau, que també insisteix que “resulta peculiar que en el mateix dia es feren, de manera simultània, diversos tràmits administratius complexos”. 

La mesa no va demanar “assessorament de caràcter tècnic” i a més l’existència de la figura del vicepresident és “inaudita”, ja que, segons Antifrau, no existeix en la legalitat vigent. “En opinió d’aquesta Agència només podria vindre a servir per a augmentar la representació i el control polític de la mesa”, conclou l’informe.

Etiquetas
stats