València celebra l’any del Drac de Fusta amb la comunitat xinesa
La ciutat de València celebra a partir de dissabte, 3 de febrer, l’Any Nou Xinés amb diferents activitats culturals i lúdiques destinades donar a conéixer aquesta cultura mil·lenària. Entre aquestes destaca la cavalcada del Drac, amb què es donarà la benvinguda a l’any 4.722, el del Drac de Fusta. Els actes, organitzats per l’Ajuntament de València, l’Institut Confuci de la Universitat de València i l’Associació d’Empresaris Xinesos de València, comportaran activitats culturals, lúdiques i folklòriques.
Dissabte a la vesprada, a partir de les 18.00, es durà a terme la Cavalcada de l’Any Nou, que enguany arriba a l’edició número onze i que recorrerà la ciutat des del carrer de Pelai fins a la plaça de l’Ajuntament. També hi haurà tallers, conferències, actuacions musicals, exhibicions de cal·ligrafia i altres culminaran en els actes centrals de la plaça de l’Ajuntament.
Dimarts que ve, a les 18.00, tindrà lloc la conferència ‘Les tradicions de l’Any Nou Xinés’ en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. L’endemà, a les 17.30, se celebrarà el taller infantil ‘Manualitats del drac’.
El dijous 15 de febrer, també a les 17.30, hi haurà una conferència sobre ‘La influència del drac en la cultura xinesa’ i el 22 de febrer, a la mateixa hores, es farà el taller infantil ‘Construeix el teu fanalet xinés’, també en la Facultat de Filologia.
Aquesta edició serà l’onzena que se celebra València i està organitzada per la Federació d’Associacions Xineses de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l’Ajuntament de València i el mateix Institut Confuci. En aquesta gran cavalcada cívica desfilaran els diversos grups folklòrics i culturals de la Xina que tenen presència en la societat valenciana. Durant el recorregut, el públic podrà admirar exhibicions de taitxí i wushu, que és un esport de contacte complet derivat de les disciplines tradicionals, i que inclou nombroses acrobàcies. Sense oblidar els grups de percussió de batuxinesa, una mescla pròpia de ritmes brasilers i música tradicional xinesa, que sumaran més d’un centenar d’integrants.
A més, les danses del lleó i el drac amenitzaran una cercavila que omplirà de llum i color els carrers d’un dels barris amb més presència de la comunitat xinesa a València. En arribar aquesta original comitiva a la plaça de l’Ajuntament, serà rebuda per les autoritats municipals. Durant el desenvolupament d’aquests actes, l’ICUV regalarà un calendari tradicional, que edita anualment en xinés, valencià i castellà; i a qui vulga se li escriurà el nom en versió cal·ligrafiada xinesa que executaran mestres cal·lígrafs i els seus docents. En l’edició de l’any passat es van congregar en aquesta jornada cultural i festiva més de 25.000 persones pels carrers del centre de la ciutat, en horari de matí i vesprada.
La resta del mes de febrer, i en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Blasco Ibáñez, 32), se celebraran altres conferències sobre l’any nou xinés en la novel·la El somni del pavelló vermell (dijous 1), sobre les tradicions de la Festa de la Primavera (dimarts 6), i sobre la influència del drac en la cultura xinesa (dijous 15). Els tallers infantils es faran sobre manualitats del drac (dimecres 7) i el de la Festa dels Fanalets (dijous 22), que suposa el final d’aquestes celebracions.
Aquest any 4722 comença oficialment el dissabte 10 de febrer de 2024 i acabarà el dimarts 28 de gener de 2025. L’animal del zodíac xinés que li correspon és el Drac de Fusta, el cinqué dels dotze que componen la sèrie d’animals i que té l’ordre següent: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. En el calendari gregorià, l’inici de la Festa de la Primavera, que és com s’anomena Cap d’Any a la Xina, correspon al període comprés entre el 21 de gener i el 19 de febrer, és a dir, la duració d’un cicle lunar. El seu inici el marca la segona lluna nova després del solstici d’hivern. Segons el calendari tradicional, el 2024 serà el 4722. Aquesta xifra prové de l’inici del regnat del mític Emperador Groc, Huangdi, el 2698 abans de la nostra era cristiana. Si a aquest nombre d’anys sumem els actuals 2024, s’obté el 4722 que se celebra enguany.
0