L’exvicealcalde de València Alfonso Grau, en llibertat després de negar-se a declarar
La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns l’exvicealcalde de València, Alfonso Grau, per un delicte continuat de suborn. Després d'unes hores d'escorcoll al seu domicili, Grau ha estat traslladat a la Comandància per al seu interrogatori. Allí, s'ha negat a declarar i ha estat posteriormente posat en llibertat cap a les 16.00. La investigació a qui va ser número dos de Rita Barberá no té relació directa amb l’Operació Taula, la iniciativa judicial per a investigar una àmplia trama de comissions irregular i de finançament il·legal en el PP valencià, encara que sí que estaria relacionada amb la corrupció. Concretament, s’investiguen presumptes irregularitats en l’adjudicació d’un conrecte de l’Ajuntament de València a un empresari, segons el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ).
Agents de la Guàrdia Civil han escorcollat –en alguns casos acompanyats de Grau– uns quants domicilis, una joieria i una empresa d’autobusos, Transvia. Aquesta companyia era proveïdora habitual de Turisme València, empresa municipal, presidida per Grau, que fomentava l’arribada de visitants a la ciutat. L’operació, coordinada per la Fiscalia de València, l’hauria provocada la denúncia d’un particular al final del 2015.
El TSJ aclareix que el jutjat que investiga l’afer, Instrucció núm. 19 de València, no ha ordenat la detenció de Grau, que sí que ha estat arrestat per la Guàrdia Civil. Un empresari també hi està imputat per suborn (com a part activa o inductora del delicte). Grau, com a part passiva (o receptora del regal), també.
El suborn és un delicte comés per càrrecs públics o funcionaris que reben regals a canvi de favors o per particulars que, amb regals o promeses, corrompen autoritats públiques. Comporta penes compreses entre dos i sis anys de presó. És suborn passiu quan es reben presents (el que s’imputa a Grau) i actiu (el pretesament atribuït a l’empresari) quan es donen. El jutjat ha declarat la causa secreta.
Un altre cas més… al marge de l’Operació Taula
La detenció no s’emmarca en la peça relativa al presumpte blanqueig de capitals en el grup municipal del PP de l’Ajuntament de València en què hi ha més de 50 investigats, entre edils actuals, exregidors i assessors. Un dels imputats és María José Alcón, dona de Grau. Agents de la Guàrdia Civil han iniciat escorcolls en els domicilis de tots dos pel cas de suborn.
Dins de l’Operació Taula, els investigadors pensen que el PP va idear un tosc sistema de blanqueig de capitals: els imputats transferien 1.000 euros al partit, com a donatiu per a finançar la seua campanya electoral, que després rebien en bitllets de 500 procedents de la presumpta caixa B del partit. La caixa es nodriria amb diners procedents de comissions il·legals a canvi d’adjudicacions de contractes públics.
Per aquest assumpte, a més d’Alcón, que va reconéixer el blanqueig, va ser detinguda Carmen García-Fuster, secretària del PP a l’Ajuntament de València i mà dreta de Rita Barberá. L’exalcaldessa de València, ara senadora, s’ha enrocat en el seu escó, amb l’ajuda de Mariano Rajoy, malgrat les pressions d’una gran part del seu partit. Fonts de la investigació asseguren que en una segona part d’aquesta investigació serà imputada; per a fer-ho, s’ha de demanar permís al Tribunal Suprem, ja que és aforada.
Alfonso Grau també és un dels acusats en el judici del cas Nóos que se celebra aquests dies, encara que no està imputat pel blanqueig de capitals, ja que hauria abandonat abans la seua regidoria. No obstant això, va dir que Rita Barberá “alguna cosa sí que sabia” del que passava amb la presumpta caixa B del grup del PP al consistori valencià. La ruptura entre Grau i Barberá, després d’anys de gestió municipal i en el partit braç a braç, és més que evident. El PP local, a més, està destrossat: la direcció popular ha estat dissolta i substituïda per una gestora mentre s’espera un congrés extraordinari. Els regidors –nou, tots menys un– han accedit a deixar l’acta si continuen imputats una vegada s’alce el secret de sumari.
Camps, al centre de la trama
La investigació del cas Imelsa apunta al fet que el “recaptador” de les caixes B del partit a la Comunitat Valenciana era l’expresident regional Francisco Camps. El maig del 2015, en algunes de les gravacions que van transcendir en la trama Imelsa, ja hi havia indicis que vinculaven Camps amb l’afer.
Marcos Benavent, exdirigent del PP, i Máximo Caturla, exvicepresident de la Diputació de València, tots dos imputats ara pel cas, van parlar l’octubre del 2005 de “negociar amb Paco” [presumptament Camps] per a ampliar el seu radi d’acció a “les conselleries, secretaries generals, directors generals, gerents d’empreses...”. Si s’aconsegueix, continuaran “triomfant”, diuen.