La Fira de València compleix un segle en ple rescat després dels seus anys de balafiament
“El sector privat ha d'aportar el coneixement del negoci firal, nous certàmens i capacitat d'inversió, alhora que des del sector públic hem d'aportar aquestes magnífiques instal·lacions i el suport institucional per a reforçar l'activitat firal”. Així ha descrit l'alcalde de València, Joan Ribó, el nou model de la Fira de València que l'Ajuntament i la Generalitat estan tancant durant l'acte de celebració del centenari de la institució firal, al quual han assistit aquest dimecres el rei Felipe VI i el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, a més de les primeres autoritats valencianes.
Ribó no ha eludit criticar l'herència rebuda i ha comentat: “Avui Fira València s'enfronta a un deute ingent que una gestió que no qualificaré ha provocat durant la dècada passada”. Prèviament, el nou president del comitè executiu de la fira, José Vicente González, havia recordat de passada que el 2016 l'entitat ha tingut beneficis “després de 10 anys de pèrdues quantioses”.
El balafiament en la gestió de la fira durant els anys del PP, que una comissió de les Corts Valencianes investiga i que ha generat informes molt alarmants de la pròpia Intervenció de la Generalitat, ha portat a una situació que el president Ximo Puig ha qualificat d'“insostenible”. Puig ha anunciat que el ple del Consell es reunirà aquest divendres en les instal·lacions de Fira València, on s'ha celebrat l'acte del centenari de la seua fundació per Unió Gremial fa un segle, per a aprovar el nou model de gestió, però ja ha avançat que “la Generalitat assumirà el 100% del deute”.
El cap del Consell ha recordat que la Generalitat està pagant 15 milions d'euros anuals de deute que Fira València va generar i no pot assumir. Encara que no ha al·ludit al cost total del rescat de la institució, per les xifres que es coneixen, superarà els 500 milions d'euros.
Aquestes explicacions s'han produït en un context d'elogi del paper històric jugat per la primera institució firal que es va constituir a Espanya, del seu paper com a motor d'una economia exportadora i de la seua disposició a assumir nous reptes, relacionats amb els canvis en el model econòmic i les noves tecnologies.
Felip VI, que ha fet un passatge del seu discurs en valencià, llengua que ha usat per a tota la seua intervenció Ribó i de forma parcial Puig, ha destacat la “lògica innovadora” i “la mirada orientada al futur” de les institucions firals, així com la seua capacitat d'adaptació.
El ministre Álvaro Nadal ha destacat com en el segle transcorregut des que es va crear Fira València ha canviat l'economia espanyola i ha apostat, després de les anteriors experiències negatives, per no perdre la nova revolució industrial en curs, que és de caràcter digital i engergètic-ambiental.