Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La història en viu: De les guerres púniques a les batalles napoleòniques

Membres de l’Associació d’Amics del Museu Històric Militar de València en una conmemoració al Regne Unit

Miguel Giménez

València —

L’octubre del 2013, coincidint amb el bicentenari d’un dels combats més importants de les guerres napoleòniques, més de 7.000 persones perfectament uniformades provinents de tot Europa recreaven a la ciutat alemanya de Leipzig la coneguda com a batalla de les Nacions, que el 1813 va fer enfrontar més de mig milió de combatents entre francesos i tropes aliades (prussians, russos, britànics, suecs, austríacs...). Entre els participants en aquesta recreació hi havia un grup de valencians, pertanyents a l’Associació d’Amics del Museu Històric Militar de València, abillats amb l’uniforme negre de la unitat d’infanteria anglesa Brunswick Old Jaggers.

Javier Planells és el president d’aquest col·lectiu valencià fundat fa dues dècades i que té com a membres més de 200 associats –encara que no tots participen en recreacions històriques. Precisament, des de fa una dècada les recreacions formen part del seu calendari d’activitats, ja corresponguen a època romana, visigoda, napoleònica o, més pròxima en el temps, ambientades en la Segona Guerra Mundial: “L’única cosa que hem decidit no tocar és la Guerra Civil”, expliquen. “No tots participem en totes les recreacions”, puntualitza Planells, que aclareix que és econòmicament molt costós disposar de diverses uniformitats.

En total, en el col·lectiu es disposa d’una vintena d’uniformitats completes diferents; les més antigues corresponen a l’època ibera, del temps de la fundació de València. “No parlem de disfresses, sinó de vestimentes elaborades amb un rigor històric absolut –en determinats casos, fins i tot, amb alguns elements originals–, fetes després de mesos d’investigació i que són molt costoses”, puntualitza Planells.

Així doncs, per posar-ne uns quants exemples, l’uniforme complet d’un fuseller d’època napoleònica pot tenir un cost aproximat de 2.000 euros, mentre que el d’un legionari romà d’època imperial es pot acostar als 3.000 euros. “Jo tinc una jaqueta de general de Napoleó que em va costar 1.800 euros i un uniforme de paracaigudista britànic de la Segona Guerra Mundial, que és original al 90%, valorat entre 7.000 i 8.000 euros”, confessa Planells, que també posseeix, entre les seues joies més preades, una jaqueta d’oficial de la Luftwaffe alemanya corresponent a la Segona Guerra Mundial o dues peces originals de militars espanyols de la Guerra de Cuba: “En total tinc 27 uniformitats diferents completes més accessoris, i també una motocicleta amb sidecar de la Segona Guerra Mundial –un company té un jeep–, i caldria afegir els uniformes de la meua dona i la meua filla, que també participen en recreacions”.

L’objecte més preat dels Amics del Museu Militar de València, però, és, sens dubte, un canó Gribeauval de 4 lliures de llarg, una rèplica exacta a escala real –amb capacitat de fer foc– del canó més emblemàtic utilitzat per les tropes franceses en la segona meitat del segle XVIII i la primera meitat del XIX La peça d’artilleria, que ha desfilat per diferents recreacions a Espanya, va ser elaborada per l’empresa especialitzada argentina South American Cannon Company, que ha construït nombroses rèpliques de canons tant per a museus com per a altres grups de recreació –sobretot de relacionats amb la Guerra de Secessió nord-americana.

A Javier, la seua passió li ve de l’època en què era xiquet: “Vaig començar pintant soldadets”, mentre que la seua filla participa en les recreacions des que tenia onze anys, com a tambor. I en aquests anys han viscut nombroses anècdotes: “Evidentment, crides l’atenció quan estàs en un lloc vestit d’una altra època o entres en un supermercat uniformat i armat fins a les dents”, relata.

Uns 40 esdeveniments en un any

Els membres del col·lectiu han pogut participar alguns anys en més de quaranta esdeveniments de tota mena, des d’homenatges a herois fins a la rememoració de la fundació de València, passant per èpoques com la romana, la visigòtica, la medieval, el segle XVI amb els terços de Flandes, el segle XVIII amb referències com la batalla d’Almansa, les guerres napoleòniques, les guerres carlines, la Guerra de Cuba, la II Guerra Mundial... “Hem recorregut Espanya de cap a cap per participar en diferents cites i també hem estat en recreacions dutes a terme en països com Portugal, Itàlia, França, Holanda, Anglaterra o Alemanya”, relata el president dels Amics del Museu Militar de València.

Precisament, les cites celebrades a Leipzig o a Waterloo –amb la presència de 142 participants espanyols, 22 d’ells del col·lectiu valencià– se situen entre les que recorden amb més afecte per la magnitud de la recreació, a l’altura de les que se celebren als Estats Units, on, per a representar el 150 aniversari de la batalla de Gettysburg (durant la Guerra de Secessió), es van reunir al voltant de 10.000 persones. 

En els últims anys, Javier reconeix que a Espanya es comencen a fer bones recreacions, com a Lerma (Burgos), a Madrid o a Saragossa. Tanmateix, encara hi ha massa disparitat entre les uniformitats: “És difícil, perquè la majoria són associacions o grups molt reduïts, per això hi ha molta disparitat en les vestimentes, encara que siguen de la mateixa època”. 

La pròxima cita per a aquest col·lectiu tan singular tindrà lloc els dies 20 i 21 de maig, quan se celebrarà al Museu Històric Militar de València, situat en l’aquarterament de Sant Joan de Ribera, el ‘Museu viu’. Hi participaran més d’un centenar de recreadors, a més de diferents vehicles històrics, i tindran lloc diverses activitats per a repassar els últims 2.500 anys d’història militar.

Etiquetas
stats