El PP té por de quedar-se sense regidors a València per l’Operació Taula
El PP no suspendrà de militància nou dels seus 10 regidors en l’Ajuntament de València a pesar que tots han estat Imputats pel jutge per un pretés delicte de blanqueig de capitals per a finançar il·legalment el partit. La raó? El PP està intentant guanyar temps per a gestionar una situació insòlita –la investigació sobre un grup en bloc– i evitar que la formació desaparega a València per una doble via: la del pas dels seus edils al grup mixt o la impossibilitat de completar la llista amb els candidats no elegits o els suplents.
Tenint en compte el seu codi ètic, el PP pot actuar disciplinàriament sobre els seus membres a criteri de la direcció. Els estatuts del partit deixen marge per a la interpretació. Diuen textualment: “El Comité de Drets i Garanties competent podrà determinar la suspensió de funcions o de militància, cosa que s’acordarà en funció de les circumstàncies específiques de cada cas concret”.
Aqueixa prerrogativa es va utilitzar la setmana passada per a suspendre Alfonso Novo, president del partit a València, regidor i portaveu en el consistori. Novo va ser el primer edil imputat per l’Operació Taula i declara aquest dimecres en el jutjat. La Doctrina Novo, no obstant això, no serà aplicada de moment a huit dels seus nou companys (n’hi ha un d’independent no imputat) en l’Ajuntament de València, governat per una aliança entre Compromís, el PSPV-PSOE i València en Comú, la marca blanca de Podem a la ciutat.
10 edils en el grup mixt?
Encara que el PP ja ha anunciat que destituirà la direcció del partit a València i la substituirà per una gestora, hi ha por que una suspensió de militància massiva deixe el partit sense representació en l’Ajuntament. Alguns, o tots els edils, podrien optar per no renunciar a les actes i passar a grup mixt o de no adscrits. Això deixaria els populars sense a penes representació en la tercera ciutat en població d’Espanya. El PP va ser el partit més votat en les eleccions municipals del 2015 i, si es dóna el cas, el grup mixt seria el més nombrós del consistori.
El PP tampoc descarta que els seus nou edils imputats tornen les actes. El problema, en aquest cas, és que potser no tinguen substituts. Les imputacions de la Guàrdia Civil, ratificades pel jutge, van contra tots els regidors del mandat passat, els seus assessors i el personal administratiu –de confiança– contractat per a la gestió del grup popular. Molts d’ells formaven la llista del PP en les últimes municipals, per la qual cosa podria donar-se el cas que fora impossible trobar prou candidats suficients –sense màcula judicial– per a tenir 10 regidors.
Pràcticament tot el PP de l’Ajuntament de València és sospitós de blanqueig de capitals. Va poder ordir un bast sistema per a blanquejar diners procedents, presumptament, de donacions il·legals o comissions en l’adjudicació de contractes: regidors o treballadors del partit transferien 1.000 euros per via bancària, que després rebien, per no deixar-ne rastre, en bitllets de 500. La mà dreta de Rita Barberá, alcaldessa entre els anys 1991 i 2015, està en llibertat amb càrrecs per aquest assumpte.
El PP va negar aqueixa pràctica que ara està sota el focus del jutge.