Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una vintena d'entitats s'agrupen per defensar el valencià davant dels intents del Consell de crear “conflicte”

Un moment de la presentació de la plataforma cívica -NOS.

elDiariocv

València —

0

Vint-i-sis entitats cíviques de l’acció social, educativa, cultural i de l’àmbit del treball han presentat hui a la Sala Altamira, de la Universitat d’Alacant, la confluència -NOS, un conglomerat d’entitats per la defensa i la promoció del valencià, l’única llengua pròpia oficial al País Valencià, i per a la vigilància i l’exigència a l’administració autonòmica del compliment de les seues obligacions de protegir-la i respectar-la establertes a l’Estatut d’Autonomia.

Així, les entitats reunides han explicat que, davant el retrocés d’ús social del valencià i de les accions del govern actual “d’arraconament i d’ús de la llengua com a element de conflicte i divisió”, s’han agrupat per tal de proposar a la ciutadania activitats on el valencià actue com a llengua d’acollida i de trobada on les persones individualment o en grup podran viure en valencià i conéixer les entitats que s’han adherit o que s’adheriran a aquesta agrupació.

En aquest sentit, les entitats que conformen -NOS, han indicat que la primera de les activitats es realitzarà combina territori, llengua i reivindicació: les Travesses per la llengua. “Concretament, manllevant la idea de la Korrika, els Correllengua o la marxa SOM, volem teixir el país i enllaçar-NOS per defensar el nostre valencià, el català de tots”, expliquen.

Aquestes cites, on es dibuixaran simbòlicament 4 barres arreu del País Valencià fins a arribar a cada comarca, arrancaran el pròxim 25 de febrer a l’Alt Millars, amb inici en Vallat i arribada a Argelita.

D’altra banda, les entitats han presentat un manifest amb un decàleg per reivindicar que el valencià ha de continuar sent un espai d’acollida i de promoció social i han defensat el dret a utilitzar lliurement el valencià sense entrebancs ni censura, tant per part de les persones nascudes al territori valencià com de les persones nouvingudes, independentment de la seua llengua familiar, a més, han exigit igualtat de tracte amb el castellà.

Finalment, han informat també que presentaran accions de denúncia dels incompliments de la normativa de promoció així com d’atac a les entitats de defensa de la llengua o de desautorització de l’autoritat normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

-NOS, Llengua i País

El logotip de -NOS! Llengua i País és un disseny de Cèsar Amiguet (Paterna) basat en la tipografia Redoneta Rounded de Rafael Jordan (Alzira), que utilitza la partícula -nos (forma feble plena de nosaltres, segons el diccionari) per a dotar la nova plataforma d’identitat de marca “adequant-se a la diversitat d’associacions i entitats que la conformen, amb un estil assertiu, adaptable i articulable —organitzem-NOS, estimem-NOS, escoltem-NOS, cuidem-NOS!—”.

Etiquetas
stats