eldiario.es

9

València passa de capital de la contaminació lumínica i el malbaratament amb Barberá a la sostenibilitat energètica amb Ribó

L'Ajuntament cerca estalviar 3 milions a l'any i estén a 8.098 lluminàries un pla de renovació d'enllumenat que arribarà al 50% de la ciutat.

El pla inclou la retirada de 312 fanals i un estalvi de fins al 85% d'energia i d'un milió d'euros a l'any.

La avenida del Cid, una de las más sobreiluminadas de Valencia

L'avinguda del Cid fou una de les més sobreil·luminades de València en època de Barberà.

Per a l'exalcaldesa de València Rita Barberá la il·luminació era una obsessió. En 2009, un estudi titulat Contaminación lumínica en España del departament d'Astrofísica i Ciències de l'Atmosfera de la Universitat Complutense de Madrid va concloure que Espanya era el primer país de la Unió Europea amb major consum mitjà per fanal. I València, la ciutat que més balafiava a Espanya.

El relleu de l'alcaldessa del PP, que va haver en els seus últims temps de cedir a l'apagat d'algunes lluminàries per a estalviar en el marc de la crisi econòmica, va portar un paradigma completament diferent amb l'alcalde Joan Ribó.

“Volem donar el mateix servei però d'una forma més eficient i sostenible”. Així s'ha pronunciat aquest dilluns Ribó, en la presentació del segon Pla d'Intervenció en l'Enllumenat Públic que suposarà la intervenció en 8.098 lluminàries, amb un estalvi de fins al 85% en energia i d'un milió d'euros l'any en el cost de la llum.

Ribó ha destacat que fins ara València era coneguda com una de les grans capitals de la contaminació lumínica i que amb aquest segon pla es revertirà aquesta situació i els excessos d'il·luminació existents en determinades zones.

Per la seua banda, el regidor de Serveis Centrals, Sergi Campillo, ha informat que amb aquesta actuació, unida a la primera, s'haurà intervingut en el 50% de l'enllumenat públic de la ciutat, aconseguint un estalvi total anual de 3 milions d'euros.

El regidor ha explicat que de les 8.098 lluminàries en les quals s'intervindrà, 312 del model València (dos braços amb bola) seran retirades definitivament per ser innecessàries.

De la resta, es canviaran les lluminàries per altres més eficients (85% d'estalvi) en 5.844 unitats del model València i en 1.942 unitats del model Fernando VII (un únic braç).

Campillo ha explicat que igual que en el primer pla, per a portar endavant la iniciativa l'Ajuntament ha recorregut a un crèdit es 4 milions d'euros finançats pel Programa d'Ajudes a l'Enllumenat Municipal del Govern. Aquest crèdit manca d'interessos i començaria a retornar-se a partir del segon any amb un termini total d'amortització de 10 anys.

Amb el primer pla, per al qual es va recórrer a un crèdit idèntic, es van canviar 31.274 lluminàries, un 30% del total.

Campillo ha anunciat que en breu adjudicaran un contracte de 1,5 milions per a canviar més lluminàries per altres de tecnologia led i que l'objectiu final és canviar totes les de la ciutat, inclosos els fanals complets de carretera (les
més antigues) que encara queden en alguns barris.

Entre totes les actuacions d'eficiència energètica engegades per l'actual equip de Govern municipal, la ciutat ha aconseguit un estalvi total de 4,6 milions d'euros en un any després d'invertir en quatre anys 14,4 milions d'euros.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha