Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ni xabola, ni pintades d’una secta: el fals relat sobre les condicions en què vivien els xiquets assassinats a Godella

La pintada 'Vais a moror todis', prop d'on vivien els xiquets a Godella

Laura Martínez

A la casa de Gabriel i María s’accedeix per un camí de pedres, enmig d’uns terrenys abandonats entre dues urbanitzacions de luxe, un centre comercial i un col·legi britànic de prestigi. Uns quants veïns van apuntar a diaris locals que no era l’entorn adequat per a criar dos menuts. Les imatges que s’han difós de l’habitatge eren les d’una caseta a mig derruir, plena de pintades una mica pertorbadores. Entre aquestes, en roig: “Vais a moror todis”, un escrit que s’ha utilitzat per diversos mitjans com un presagi de l’infanticidi.

Aquesta imatge ha anat acompanyant les notícies sobre la parella que va assassinar els seus dos fills dijous passat a Godella (València), donant a entendre que la família habitava aqueixa caseta de manera il·legal. “La parella vivia en una xabola ocupa en condicions insalubres”, es pot llegir en alguns relats. Però la construcció era en realitat annexa a l’habitatge i els serveis socials havien comprovat que tenien llum i aigua. El pare havia fet reformes a la casa i havia instal·lat plaques solars. El que sí que és cert és que l’havien ocupada.

La pintada que s’ha reproduït en multitud de mitjans va generar una sèrie d’especulacions sobre la pertinença de la parella a una secta; fins i tot es va assenyalar que eren “Illuminati”. El delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, va exposar als periodistes en la primera roda de premsa que els pares s’havien negat a col·laborar amb la investigació, oferien testimoniatges contradictoris i la mare havia afirmat “que els seus fills havien de ressuscitar”.

El responsable governamental ja va advertir que el text sobre la façana no tenia relació amb el cas, però les especulacions en relació amb una secta es van succeir. El misteri de la pintada, que ni tan sols estava escrita coherentment, va deixar de ser-ho quan una dona va explicar per Twitter que havia anat amb un equip anys arrere a gravar un curtmetratge titulat ‘L’assassí dislèxic’. La jove, davant l’al·luvió de missatges d’amics i familiars mostrant la imatge en televisions i diaris, va telefonar a la Policia Local de Godella per explicar-se. L’autora no ha volgut fer declaracions ni mostrar el curtmetratge, més enllà d’aclarir en Twitter l’origen del text.

Altres mitjans es fan ressò d’un vídeo que va gravar el pare tocant una cançó amb la guitarra. Qualifiquen el vídeo com “de temàtica religiosa” i reprodueixen un fragment de la lletra, vinculant-lo a l’assassinat, que diu el següent,: “Els contes sempre acaben bé, però la màgia rau a no pecar. Has de saber que demà, quan els quilòmetres s’acaben i em trobe al teu costat, l’aire que hui em guarde en el pulmó es despulla en la meua gola de la seua sutja. Tornaré a assajar enfront de l’espill el que haja de dir”. La cançó és en realitat del grup Mundo Chillón, un projecte musical de ska.

La contribució dels veïns entrevistats per diverses televisions no ha sigut per a millorar la imatge de la família. Un home, que assegurava conéixer-los, va declarar que “havien pillat opi i estaven fins a les celles d’‘enfarlopats’. A més tenien plantacions a sa casa”. Els testimoniatges sobre consum d’estupefaents han sigut constants, així com que vivien en pèssimes condicions i que el xiquet de quatre anys anava brut al col·legi. Veïns van declarar que “a ella se li n’anava la pinça amb idees de fantasmes i alienígenes” i que “fumava porros tots els dies i feia olor de marihuana descaradament”. Sobre la base dels testimoniatges recollits sobre el terreny, es va elaborar el perfil d’una família amb problemes psiquiàtrics, consumidors d’estupefaents, seguidors de sectes i residents en la misèria. Sempre segons versions veïnals, desmentides en bona mesura pel cercle d’amistats de la parella, que han reconegut els problemes mentals de la mare. Les primeres investigacions revelen que podria haver patit un brot psicòtic la nit de l’assassinat.

Segons altres fonts, el fill major feia un mes que no anava al col·legi. Però el diari El País, que cita fonts del municipi de Rocafort, ha explicat que el menut va començar a faltar després que els seus pares manifestaren la intenció de canviar-lo de centre perquè anaven a canviar de domicili i son pare havia trobat faena en un altre lloc, encara que no van formalitzar les gestions. El pare, de nacionalitat belga, treballava fins fa un mes en un bar; la mare, va haver de col·laborar com a bibliotecària a la Casa de la Cultura de Godella en compliment d’una condemna arran d’haver sigut detinguda en una manifestació del 15M el 2011.

La Generalitat Valenciana està investigant l’actuació dels serveis socials en el cas per saber en quina fase del protocol estaven. L’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, va explicar que els serveis socials municipals van rebre un avís del telèfon del menor, al qual havia telefonat l’àvia preocupada per la seua filla i per la situació dels nets des de feia uns dies. A través dels Serveis Socials es va establir una coordinació amb el centre escolar, el Centre de Salut de Godella i la Policia Local del municipi, a més de contactar telefònicament amb la família per ampliar la informació i continuar amb la intervenció. Una intervenció anterior de Serveis Socials s’havia produït el 2016 i es va arxivar després de comprovar les condicions de vida de la parella i, llavors, del seu primer fill.

L’agència Efe recull de fonts municipals que no consta cap expedient obert sobre la família, ni que tinguera cap ajuda del consistori de Rocafort. El cas està sota la tutela del Jutjat número 4 de Primera Instància de Paterna. El jutge ha decretat el secret de les actuacions. L’Institut de Medicina Legal de València practica les autòpsies als menuts per determinar les causes de la mort, i també s’esperen els resultats de les proves toxicològiques fetes a la mare i al pare. El jutge ha enviat a la presó sense fiança tots dos progenitors.

Etiquetas
stats