Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els regidors imputats per blanqueig desobeeixen el PP i no deixen l’acta

La regidora del PP, Beatriz Simón, imputada per blanqueig de capitals, després de reunir-se amb la direcció del partit

Moisés Pérez

València —

El PP valencià està fracassant en l’intent de mitigar els danys causats per la corrupció en el partit. Els regidors de la formació a València imputats per blanqueig de capitals en el marc de l’Operació Taula –nou de 10–es neguen a acatar les ordres de la direcció i deixar l’acta. I tot, a pesar que havien acordat amb la direcció autonòmica tornar-la si, quan s’alçara el secret de sumari de la peça sobre la pretesa llavada de diners de la caixa B, hi continuaven imputats.

Tots els regidors investigats, d’un en un, han estat citats aquest dimecres a la vesprada per la líder del PP a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig. Per les dependències del grup popular en les Corts Valencianes han passat –per aquest ordre– Vicente Igual, Beatriz Simón, Lourdes Bernal, Cristóbal Grau i Mari Àngels Ramon-Llin. D’ells, només s’ha pronunciat Simón, que s’ha ratificat en la postura que va defensar tot el grup municipal popular en la compareixença del dimarts. “Ens mantindrem amb l’acta fins al punt que marquen els estatuts, com ja va havíem dit”.

En principi, aqueixa serà la postura dels nou edils investigats per haver blanquejat diners procedents de mossegades per a finançar amb fons il·legals la campanya electoral del partit. Encara que s’ha de veure si amb aquestes cites individualitzades hi ha clavills en el grup municipal del PP. Simón, com el PP, que no ha informat del lloc de les reunions i ha mantingut una opacitat total sobre l’assumpte, tampoc ha volgut donar més detalls de la seua conversa amb Bonig: “És una reunió privada”. Grau i Bernal han declinat fer declaracions al·legant que es tracta d’“una reunió de partit” i han justificat l’apagada informativa del PP: “Ja es comunicarà el que s’hi ha acordat”.

Malgrat la postura dels regidors, la direcció autonòmica no difumina la seua línia roja. Encara que l’ajorna fins que passen les festivitats de Falles i pasqua. En substitució de Bonig, la coordinadora general dels ‘populars’ valencians, Eva Ortiz, ha comparegut acompanyada del president de la gestora a València, Luis Santamaría, i ha remarcat que “el partit, tal com s’havia acordat quan s’alçara el secret de sumari, demanarà l’acta dels regidors”.

La sol·licitud es formalitzarà dilluns que ve quan es reunisca el Comité de Drets i Garanties. “Donarem uns dies hàbils, s’ha d’entendre que estan pel mig les Falles i pasqua, perquè cada regidor medite la seua decisió”, ha afirmat, i ha sentenciat: “Si incompleixen les directrius del partit, prendrem les mesures establides en els estatuts”. Ortiz ha mantingut el mateix criteri que els regidors de no dir res sobre les trobades. “Són reunions privades”, s’ha limitat a dir.

A les trobades fetes aquest dimecres i la que es va produir entre Bonig i Alfonso Novo, president del PP a València, el dimarts, s’hi sumarà la dels regidors imputats que encara no han parlat amb la líder del PP valencià: Félix Crespo, Alberto Mendoza i María Jesús Puchalt. Està previst que Crespo comparega aquest dijous. Puchalt, que està fora de València, i Mendoza, per qüestions familiars, no tenen fixada la data de la seua trobada amb Bonig.

El PP ja va dissoldre el partit a València i va anomenar una gestora per a dirigir-lo arran de la imputació de tota la seua cúpula a la ciutat per blanqueig de capitals. Rita Barberá, alcaldessa durant 24 anys, va ser expedientada el dimarts juntament amb tots els regidors imputats per haver netejat pretesament diners negres procedents de mossegades per a finançar les campanyes electorals del PP de la ciutat. L’instructor de l’expedient serà el diputat nacional Francisco Moliner.

Etiquetas
stats