Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La crisi del PP a València deixa en evidència el lideratge de Bonig

La líder dels populars valencians en el seu escó de les Corts

Miguel Giménez

València —

Dimecres passat, després de reunir-se amb alguns de regidors populars en l’Ajuntament de València imputats per blanqueig en el cas Taula, la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, confirmava que aquest dilluns es comunicarà “formalment” als nou afectats que han de tornar la seua acta i se’ls donarà un termini de quinze dies –que conclou després de les festes de Setmana Santa i Pasqua– perquè reflexionen i “valoren la seua situació”. Aquest anunci va anar acompanyat d’una amenaça, ja que Ortiz va advertir que si no renunciaven a la seua condició de regidor hi haurà “conseqüències”. És a dir, que previsiblement seran expulsats. Els edils investigats –i Rita Barberá– es remeten als estatuts del partit per fer-se forts, ja que, segons la normativa interna dels populars, la desvinculació no ha de produir-se fins a l’obertura de judici oral.

Aquestes trobades es van produir a penes unes hores després que s’alçara el secret de sumari de la peça separada del cas –en què es coneixia la imputació dels nou regidors investigats i del Partit Popular a València–, i de la roda de premsa (i reaparició en el Senat) de l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, que una altra vegada va negar cap vinculació amb el presumpte blanqueig i va anunciar que estudiarà la fórmula de col·laboració amb el jutge, que l’havia ‘convidada’ –a ella i al també aforat Miquel Domínguez, diputat en les Corts–- a declarar de manera voluntària. A més, la direcció del Partit Popular a Madrid obria expedient als nou regidors rebels i a la senadora valenciana, a pesar de no estar imputada. Aquest diumenge coneixíem que Génova començarà els ‘interrogatoris’ als expedientats després de la Setmana Santa.

Així les coses, en tot aquest procés es troba a faltar més protagonisme de la presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, que va ser la designada després de la caiguda en desgràcia d’un amortitzat Alberto Fabra per a dur a terme una renovació d’un PPCV contínuament esguitat per escàndols de corrupció. L’última vegada que Bonig va parlar davant dels mitjans –divendres passat– va ser per a dir que no havia canviat res en les últimes 24 hores, i remetre’s al que havia dit per Eva Ortiz, que és qui està convertint-se en la cara visible del PP valencià en aquesta crisi.

No és la primera vegada que Bonig, a qui l’actitud insubmisa dels edils imputats està deixant en evidència, tarda a comparéixer o a donar la cara en aquest assumpte. El mateix dia que es va desencadenar la macrooperació policial contra la corrupció del PP a València, van ser la mateixa Ortiz i el president provincial del partit, Vicente Betoret, els que van oferir explicacions públiques i van anunciar la destitució de tots els càrrecs orgànics detinguts. No va ser fins unes hores més tard, i en una emissora de ràdio afí, que Bonig va parlar públicament.

La presidenta dels populars valencians ha deixat caure unes quantes vegades que tant la mateixa Barberá com els implicats en la investigació judicial per blanqueig hauries d’apartar-se a una banda. Això li ha arribat costar amenaces –en forma de missatge de Whatsapp– per part de l’exprimera edil valenciana, que fins i tot la va qüestionar públicament en la seua primera roda de premsa després de l’escàndol Imelsa. I mentrestant, tant Barberá com els regidors valencians es resisteixen en els càrrecs –-l’acta en el Senat de Barberá i les butaques de regidor de la resta–.

Ara Bonig i el PPCV sembla que han optat per allargar el procés. Se’ls dóna un temps perquè abandonen l’acta o es prendran mesures “més contundents”. Caldrà veure si, passat aqueix període, unes dues setmanes, i si no ha canviat res –com sembla que serà– des del carrer de Quart (on té la seu la direcció del partit a València) s’atreveixen realment a expulsar els ‘rebels’ com han apuntat o s’escuden en l’expedient informatiu obert a Madrid per a continuar sense resoldre la qüestió. El problema, en cas d’expulsió, és que els edils investigats es mantinguen en la seua intenció de no deixar les actes de regidor, amb la qual cosa el PP es quedaria només amb un regidor a València i la resta –fins nou– passarien al grup de regidors no adscrits.

Etiquetas
stats