Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP demana transparència amb la caixa fixa després d’anys d’ocultació d’aquestes despeses

José Císcar i Alberto Fabra, exvicepresident i expresident de la Generalitat Valenciana

Voro Maroto

València —

El PP ha presentat diverses esmenes als pressupostos de la Generalitat per a exigir transparència en les despeses canalitzades a través de la caixa fixa, la partida que serveix per a afrontar despeses inesperades o puntuals, com ara taxis, dietes o materials d’oficina sense control pressupostari previ. Els populars, durant una gran part dels seus 20 anys de gestió en l’Administració autonòmica, van ocultar les despeses apuntades a aquest apartat.

PSPV-PSOE, Compromís i EU, llavors en l’oposició, van criticar l’ús del PP de la caixa fixa, la qual van anomenar opaca o black, en referència a les targetes black de Caja Madrid. Durant els governs del PP es va recórrer a aquesta figura per a sufragar àpats opípars, whiskys i altres despeses, en principi, poc apropiats. A pesar d’això, el govern d’Alberto Fabra va arribar a oposar-se a una ordre judicial que obligava a publicar els moviments d’aqueix compte al·legant la faenassa tan ingent que suposaria recopilar i classificar els milions de factures de la caixa fixa de la Generalitat.

Ara, segons denuncia Compromís, els populars, una vegada en l’oposició, demanen transparència màxima. “Quan governava el PP i demanàvem la caixa fixa, sempre contestaven dient que era impossible perquè, segons deien, bloquejaria el treball de la Generalitat”, assegura la diputada Mireia Mollà, que qualifica de “ridícules” les esmenes dels populars: “Totes les caixes fixes des del 2011 estan disponibles en el portal de GVA Oberta”.

Les esmenes del PP demanen “garantir la màxima transparència en la gestió econòmica financera del pressupost i, particularment, en la gestió de la caixa fixa” i l’elaboració “d’un informe trimestral de seguiment dels fons de la caixa fixa”. “Paradoxalment, els que més han abusat durant dues dècades de la caixa fixa proposen ara controlar-la”, assegura Mollà en un comunicat.

Durant els governs del PP unes quantes conselleries van pagar mitjançant aquest sistema opac mariscades, whiskys, àpats en restaurants japonesos i fins i tot informes sobre el transvasament de l’Ebre. El PSOE va arribar a denunciar que un informe dels auditors de la Generalitat va detectar el 2012 irregularitats en 21 dels 39 comptes de la caixa fixa analitzats. En l’apogeu de l’escàndol, la portaveu del govern de Fabra va atribuir aqueixes “despeses poc decoroses” al Consell presidit per Francisco Camps.

Etiquetas
stats