Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Vox a punt de fer solsida a València davant de l’expectativa de poder: el líder provincial i l’anticatalanista Sentandreu s’hi postulen

José María Llanos i Santiago Abascal en un acte de Vox

Carlos Navarro Castelló

València —

0

Les pròximes eleccions autonòmiques i municipals s’acosten i cada dia que passa creix la tensió en els diferents partits, embrancats en aquests moments en els processos de primàries i en les confeccions de les llistes.

En aquest context, un dels que més està notant les pressions internes davant de les seues bones perspectives electorals, segons recullen totes les enquestes publicades fins ara, és Vox.

La formació ha viscut episodis de tensió a la província de València, el comité executiu provincial de la qual, presidit per José María Llanos, és de moment l’únic òrgan oficial.

No obstant això, hi ha hagut prou moviments en el si del partit amb l’objectiu de posicionar-se amb vista a liderar alguna candidatura, bé siga a la ciutat de València o a la Generalitat Valenciana.

Un dels que no amaga el seu interés per a encapçalar alguna llista és Juan García Sentandreu, advocat d’origen falangista, fundador del partit Coalició Valenciana, que també ha sigut president del GAV (Grup d’Acció Valencianista) i cap visible de la Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de València, una organització de referència de l’anticatalanisme.

Segons ha explicat el mateix Llanos a eldiario.es, Sentandreu “s’està postulant des de l’endemà de la seua afiliació, però personalment és un tema que no m’inquieta gens, per a mi és un afiliat més”.

Sobre la carta signada per 200 afiliats, entre ells Sentandreu, i enviada a la direcció nacional el mes d’octubre passat per a exigir la creació immediata d’un comité executiu local a València que comence a organitzar els processos de configuració de llistes, Llanos ha assegurat que el partit està unit i ha tret ferro a l’assumpte: “200 signatures no em semblen molt representatives en una província amb 2.200 afiliats”.

Sobre aquest tema, ha explicat que la creació dels comités locals depenen de la direcció nacional i que no es crearan els òrgans locals fins que no se celebre l’assemblea nacional del 23 de febrer en què es renovaran els estatuts i es decidirà si la confecció de llistes i candidats es fa per designació o per primàries.

Fins llavors, el comité provincial té la potestat de nomenar coordinadors locals, que poden crear equips de treball de tres o quatre persones per a dur a terme tasques de difusió.

La tensió interna, però, és tan gran que fa poc temps es va cessar el coordinador de Torrent i els seus col·laboradors, per això es busquen “noves persones de confiança”.

En aquest municipi, fins i tot un grup d’afiliats va tractar de muntar una seu malgrat que, segons Llanos, “ja es va informar fa un mes que no s’obririen més seus de VOX ni a Torrent ni en altres municipis per l’elevat cost econòmic que suposen”.

Sobre si optarà a liderar alguna de les llistes, bé l’autonòmica o bé la de l’Ajuntament de València, Llanos ha confirmat que es presentarà a una de les dues, si bé encara no té decidit a quina.

Sentandreu s’estima més les Corts

El referent de l’anticatalanisme, Juan García Sentandreu, s’ha mostrat sorprés davant de les veus que asseguren que es postula per a liderar el partit: “he llegit molt sobre aquest tema, però jo no he fet cap declaració pública sobre això”.

Segons ha explicat, “el que vaig indicar tant a Llanos com a Abascal és que posàvem a la seua disposició la meua experiència i la de l’equip que m’acompanya després de 40 anys de lluita contra el catalanisme; si ells pensen que podem ser útils i estan d’acord que concorreguem en alguna llista, tant el meu equip com jo ho farem amb molt de gust”.

Entre el seu equip hi ha, segons ha confirmat, la columnista d’Ok Diario i col·laboradora de diversos programes televisius d’actualitat, Cristina Seguí, una de les fundadores de Vox el 2014, promotora al costat de Sentandreu de la manifestació anticatalanista del novembre del 2017. No obstant això, Seguí no hi està afiliada i, segons Sentandreu, quedaria al marge de les llistes.

L’exdirigent d’extrema dreta (va ser candidat de Falange Española y de las JONS després del colp d’estat del 1981) ha explicat, en aquest sentit, que serà clau la decisió que adopte finalment la direcció nacional quant al mètode de confecció de llistes, ja que, si es fa per designació, dependrà dels líders actuals.

Si hi haguera primàries, ha assegurat que no es presentarà contra ningú: “nosaltres assumim que no podem desplaçar la gent que fa anys que treballa ací; no vull ser un candidat incòmode per al partit, jo he oferit a Abascal la meua col·laboració sense demanar res per a mi i continuaré en el partit encara que decidisquen prescindir de mi”.

No obstant això, no amaga que, si liderara alguna llista o en formara part, li agradaria més concórrer a les Corts, ja que l’atrau més “el cos a cos i ara mateix em sembla molt més decisiu per a frenar l’expansió del catalanisme; així i tot, com he dit, ens situarem on ens diguen”.

Finalment, Sentandreu ha negat que VOX siga una formació d’extrema dreta: “l’extrema dreta no existeix a Espanya; quan VOX diu en els seus estatuts i en les seues manifestacions públiques que defensa la Constitució, l’argument desapareix perquè l’extrema dreta implica un caràcter rupturista i anticonstitucional”.

Etiquetas
stats