Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Ximo Puig creu que l'informe dels experts sobre finançament ajuda a “visibilitzar” el 'problema valencià'

El president Ximo Puig al costat del conseller Vicent Soler, la secretària autonòmica Clara Ferrando i el representant de la Comunitat Valenciana en la comissió d'experts, Francisco Pérez

elDiariocv

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera que l'informe fet públic per la Comissió d'Experts per al nou model de finançament autonòmic representa “un pas cap endavant en la bona direcció”, ja que ha ajudat a “visibilitzar” el “problema valencià” i al fet que “ningú dubte de la insuficiència en el finançament de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, el cap del Consell ha defensat que els treballs, a partir d'ara, han d'avançar cap a un “repartiment equitatiu” dels recursos que permeta garantir la igualtat entre els ciutadans a través del criteri de població que defensa la Generalitat. “Estem satisfets amb el fet que se situe clarament en el si de l'informe la necessitat d'arribar a un acord sobre el repartiment global del pastís i la definició de quin és l'estat de benestar que volem”, ha declarat sobre aquest tema.

El cap de l'Executiu valencià s'ha expressat en aquests termes després de reunir-se amb el representant de la Comunitat Valenciana en la comissió encarregada de la revisió del model, Francisco Pérez, juntament amb el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando. El motiu de la trobada ha sigut analitzar l'informe fet públic per part de la comissió d'experts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Puig ha subratllat que la Generalitat ha defensat sempre “un plantejament per a tota Espanya” i no solament per a la Comunitat Valenciana, i ho ha fet -ha incidit- des de “la racionalitat i el rigor”.

Al final de la reunió, Puig també ha valorat que s'avance en la postura de “acabar amb el statu quo” amb l'objectiu de garantir un repartiment equitatiu dels fons entre les diferents comunitats autònomes que en l'actualitat no es produeix.

“Cal repensar quin és l'aportació de les comunitats forals” i també “avançar cap a una millor coresponsabilitat fiscal i cap a una gestió tributària compartida”, ha reivindicat.

Reestructuració del deute

Puig, que ha realitzat una avaluació “altament satisfactòria” del contingut de l'informe, ha precisat que “ningú dubta que cal reestructurar el deute perquè les comunitats autònomes isquen al mercat”. “Hem dit per activa i per passiva que no volem que ningú ens pague els plats trencats de la mala gestió, del balafiament i de la corrupció, però si que volem que se'ns retorne els diners que no se'ns ha donat en funció de l'infrafinançament”. “És un element que anem a discutir fins al final” perquè “és una qüestió ”absolutament justa“ a la qual la Generalitat no va a ”renunciar“, ha subratllat.

Així mateix, el cap de l'Executiu valencià ha destacat el treball que el catedràtic Francisco Pérez està realitzant com a expert triat per a representar a la Comunitat Valenciana en la comissió d'experts convocada pel Govern d'Espanya arran de la Conferència de Presidents que va tenir lloc el passat mes de gener.

Pérez ha explicat que l'informe senta les bases per al disseny d'un nou sistema de finançament que aborde problemes com la suficiència, la solidaritat interterritorial, l'equitat o la transparència i que proporcione a les comunitats més autonomia tributària.

A més, ha apuntat que, si se segueixen les recomanacions incloses en l'informe, molts dels problemes valencians podrien trobar una solució i es podria així posar “punt final” al “tracte discriminatori” que ve patint la Comunitat Valenciana.

Etiquetas
stats