Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell serà “contundent” i exigirà una condonació del deute en la negociació del sistema de finançament

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, compareix en la Diputació Permanent de les Corts Valencianes.

Miguel Giménez

La comissió d'experts per a la reforma del finançament lliura aquest dimecres al ministre d'Hisenda l'escrit de més de 160 recomanacions de cara a la pròxima revisió d'un model que porta caducat tres anys. El document, que descarta mesures com la quitació del deute o aposta per l'eliminació del denominat statu quo, compta amb 40 vots particulars, entre ells el del representant valencià en la comissió, Francisco Pérez, que precisament qüestiona que es descarte una condonació del deute de les comunitats autònomes.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha valorat l'informe dels experts: “Pel que coneixem, la majoria de temes que defensàvem estan contemplats, i respecte a la qüestió de la quitança del deute, ens permet ser lleugerament optimistes perquè es parla d'una negociació”. “Tothom entén que és un problema i planteja algun tipus de solució perquè s'entén que el deute es deu a la insuficiència financera acumulada durant molt temps, encara que la majoria entén que no és el moment oportú”, ha dit el titular d'Hisenda.

Pel que fa al vot particular de Francisco Pérez, Soler ha explicat que era “esperable” perquè coneix la qüestió del deute i que es tracta d'un tema important: “Es tracta d'un vot contundent d'una pedagogia claríssima, de manera que qualsevol que ho llegesca tindrà una idea clara que tenim tenim tota la raó”. “Ara comença la negociació política”, ha sentenciat Soler, que no dóna per perduda la 'batalla' de la quitació del deute malgrat les conclusions de l'informe, “que és un document sobre el qual hem de discutir, i serem contundents”.

En la seua opinió, que finalment no es tinga en compte la quitació del deute serà una “injustícia” i un “problema” que afectarà al conjunt de l'Estat, perquè la Comunitat Valenciana no podrà accedir als mercats financers. No obstant això, ha descartat que la Generalitat siga inviable si finalment no es realitza la condonació.

Statu quo

“El gran canvi és que el 2002 es va fer un statu quo que ens va perjudicar, el 2009 es van canviar temes perifèrics però no es va tocar aquest assumpte i ara els mateixos experts veuen que aqueix statu quo és el nucli de les asimetries i les injustícies”, ha apuntat el conseller valencià, que considera que és un element fonamental “per al conjunt del sistema, i sobretot per als que estem pitjor finançats” que es qüestione. “S'ha trencat un tabú, que no perjudica ningú”, ha insistit.

Soler també ha criticat la postura dels tècnics del Ministeri d'Hisenda, que van qualificar de “experts amb bandera” als representants de les comunitats autònomes: “Veuen la palla en l'ull aliè i no la biga en el propi”.

Etiquetas
stats