Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les pressions que va rebre la jutgessa del cas Erial per mantindre a la presó a Zaplana

Un agent de l’UCO acompanya Eduardo Zaplana durant un escorcoll de l’operació Erial.

Laura Martínez

València —

0

L’exministre de Treball i expresident de la Generalitat valenciana Eduardo Zaplana va ingressar a la presó el 24 de maig, acusat d’haver cobrat presumptament 10,5 milions d’euros de comissions il·legals en l’etapa en què va presidir el Govern autonòmic. Set mesos més tard, encara a la presó preventiva, es va ordenar el seu trasllat a l’Hospital La Fe de València pel fet d’haver empitjorar el seu estat de salut.

Eduardo Zaplana va estar ingressat des del dia 18 de desembre fins a l’11 de febrer. L’estat de salut expressat pel seu metge després d’una prova rutinària li va permetre abandonar la presó de Picassent (on romania en la infermeria) i romandre en la planta d’hematologia de l’hospital La Fe de València. La jutgessa va rebutjar concedir-li la llibertat pel risc de fugida o de destrucció de proves.

L’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil a què ha tingut accés eldiario.es revela l’accelerat tren de vida de Zaplana i els seus presumptes col·laboradors en els períodes investigats a través de seguiments, micròfons i enregistraments i fins i tot la seua agenda personal. Zaplana combinava les sessions mèdiques per a tractar la seua leucèmia amb festes, assistència a esdeveniments i passejos amb vaixell. “Fem una festeta després?” és una pregunta recurrent en els enregistraments de l’UCO entre els seus aliats i l’expresident.

La decisió de la jutgessa quan Zaplana va ser ingressat al desembre li va valdre una infinitat de retrets i crítiques a tort i a dret per una pretesa falta d’humanitat. El cap d’Hematologia de la Fe, hospital en què estava ingressat, va qualificar la situació de l’exministre d’“una bomba de rellotgeria amb possibilitat de mort sobtada i inesperada”, la nit de Nadal del 2018, cosa que va provocar les reaccions polítiques. Setmanes abans, la jutgessa va rebre un escrit en què sol·licitava la posada en llibertat al·ludint al seu estat de salut, al qual va respondre: “D’hospitals, n’hi ha en tots els països, inclosos els paradisos fiscals”.

Un diari de tirada nacional va titular “La jutgessa que va tindre càncer i veu Zaplana com un malalt imaginari” i va retraure a la magistrada que insistira als metges perquè tornara a la presó. Rafa Hernando, diputat del PP, va considerar la decisió un “acarnissament judicial impropi d’una justícia civilitzada”, mentre que l’exdiputat i jurista Jaime Ignacio del Burgo (PP) va enviar un escrit a la jutgessa en què advertia que podria estar cometent prevaricació, segons va recollir El Español.

No van ser només els conservadors els que van demanar llibertat per a Zaplana. Fins a 28 exministres de governs de Leopoldo Calvo-Sotelo, Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero van demanar a les autoritats judicials que es tingueren en compte “els principis humanitaris” a causa d’un “perill de mort immediata”.

Els principals dirigents de la Comunitat Valenciana també es van pronunciar contra la decisió i en van demanar l’ excarceració. Ximo Puig, president de la Generalitat, va reclamar “humanitat”, mentre que la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, preguntada per la situació, va respondre en roda de premsa: “Cap persona malalta de gravetat ha d’estar en una presó”. Per a les persones malaltes “hi ha altres llocs, però, per descomptat, no una presó”, va dir, i va advocar per “revisar la situació d’humanització del sistema penitenciari, perquè Zaplana és una persona coneguda, però n’hi ha moltes d’anònimes en situació igual o més greu”.

El dirigent de Podem, Pablo Iglesias, va respondre a un missatge del Partit Popular en què advertia que la vida de Zaplana corria perill: “Estic completament d’acord amb el PP en això. Qualsevol presoner, haja fet el que haja fet, mereix que es respecte la seua dignitat si pateix una malaltia com la de Zaplana. La humanitat engrandeix a la democràcia també quan s’enfronta al crim”.

Durant l’ingrés esmentat, un comandament policial es va queixar a la magistrada i a l’hospital, perquè la família del polític havia pogut accedir al pres preventiu. De fet, el comandament policial va alertar de la presència de dispositius electrònics que s’havien prohibit al polític per la seua situació penal. Dos mesos abans de la detenció, l’exministre havia mantingut converses a l’hospital sobre la causa que va esclatar al maig del 2018. Malgrat el seu estat de salut tan delicat i el seu trasplantament de medul·la, segons fonts jurídiques, Zaplana “va estar gestionant telefònicament els seus negocis des de l’hospital”.

Etiquetas
stats