Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Multireferèndum desafia la Junta Electoral: “Passi el que passi, diumenge serem aquí”

Roda de premsa de la plataforma Multireferèndum amb el suport de nombrosos col·lectius.

João França

Barcelona —

“Hem rebut grans mostres de solidaritat que ens donen molta tranquilitat”, explica Ernest Gutiérrez, de la plataforma Multireferèndum. Tot i que el passat dimecres la Junta Electoral Central va prohibir la celebració d'aquestes consultes ciutadanes coincidint amb les eleccions europees, el proper diumenge, els seus organitzadors tenen clar que no aturaran la iniciativa, que consisteix en preguntar a la ciutadania sobre el deute, la sobirania alimentària o energètica o l'impacte que puguin tenir les ILP.

Aquest divendres, en una roda de premsa a la Plaça de la Vila de Gràcia de Barcelona, el Multireferèndum ha rebut el suport d'una gran quantitat de col·lectius socials. La plataforma restava a l'espera de la resposta del Tribunal Suprem, davant del qual havien al·legat que la decisió de prohibir la convocatòria va en contra dels drets la participació i a la llibertat d'expressió recollits a la Constitució.

Unes hores més tard de la convocatòria, l'alt tribunal ha denegat el contenciós-administratiu presentat pels organitzadors amb un vot particular de desacord de la magistrada Celsa Picó. Quatre dels magistrats consideren que “les preguntes que es pretenien plantejar constitueixen una activitat de naturalesa política susceptible d'influir en els electors”.

“Però passi el que passi, el diumenge estarem aquí, perquè no estem cometent cap delicte”, apuntava Gutiérrez ja abans de conèixer la decisió de Suprem. Des de Multireferèndum consideren que el TS, així com la Junta Electoral Central, “no entra gaire al fons de l’afer i es treu de sobre el tema sense gaire anàlisi” i valoren molt positivament el vot de la magistrada Picó, que “entra al fons de l’afer i fa una anàlisi jurídica ben raonada, justificant el per què de la seva opinió tècnica”.

Suports col·lectius

A la compareixença del matí, des del Procés Constituent, Xavier Domènech assegurava que “plou sobre mullat i no és la primera vegada que la Junta Electoral en comptes de defensar la democràcia, la reprimeix”. En la mateixa línia, David Fernàndez, diputat de la CUP al Parlament,assenyalava que els moviments socials tenen memòria: “Ja vam desobeir la prohibició de la consulta sobre el deute extern el 2000, les consultes sobre la independència o les acampades del 15-M”, recorda. “No hi ha res que aturi la llibertat i no ens cal permís per ser lliures”.

Ada Colau, activista de la PAH, esmentava l'experiència de la Plataforma amb la ILP per justificar una iniciativa com el Multireferèndum. “La nostra experiència va trasbalsar a tothom, perquè vam recollir el triple de les firmes necessàries i les nostres demandes tenien el suport majoritari de la societat, però el Partit Popular les va rebutjar escudant-se en la seva idea perversa de democràcia”, assegura.

La democràcia, remarcava el professor i membre del col·lectiu Artefakte Raimundo Viejo, “no està escrita en una constitució, sinó que es basa en processos de democratització i desdemocratització, i la decisió de la Junta Electoral és profundament desdemocratitzadora”. “Cada taula i cada papereta seran un acte pacífic en defensa de la democràcia”, afegia el professor de dret constitucional Gerardo Pisarello.

Col·lectius que es troben en diverses lluites socials aposten per aquesta iniciativa com a forma de democràcia participativa. Així també han fet acte de presència Som lo que sembrem, Aigua és vida o la Plataforma per l'auditoria ciutadana del deute, que formen part dels organismes convocants, i altres que han volgut donar-hi suport, com l'Assemblea Nacional Catalana -que no ha acudit a l'acte-, o Dempeus per la salut pública.

Etiquetas
stats