Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona va ordenar el tancament de 615 pisos turístics il·legals durant els mesos d'estiu

Barcelona ha viscut un estiu de màxima pressió turística, amb un 88% d'ocupació

Yeray S. Iborra

Com era d'esperar, la xifra d'ordres de tancament de pisos turístics il·legals s'ha disparat després del pla de xoc que l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el passat mes de juliol. En només dos mesos han estat 615 les ordres de cessament (el total de l'any suma 866 ordres). D'aquests pisos, 418 rebran una multa de 30.000 euros.

Fa tot just un mes, el consistori presentava el balanç del mes de juliol del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals. En només un mes se'n va ordenar el cessament de 256. Aquest dilluns l'Ajuntament ha fet el balanç dels dos mesos d'estiu. I tant les xifres de tancaments com d'inspeccions no han parat de créixer. En tot el 2015 Barcelona va obrir expedient a 482 pisos turístics il·legals. Només en dos mesos de funcionament del pla de xoc, se n'han obert 1.290, que se sumen als 1.109 de les actuacions prèvies al pla de xoc.

L'Ajuntament ha destacat aquest dilluns, en boca de la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, la tasca del nou equip de visualitzadors –personal que es dedica a detectar pisos turístics il·legals– i dels inspectors que treballen de forma coordinada des del passat juliol.

A banda dels pisos turístics d'ús il·legal, l'equip ha detectat 32 espais que operaven com a hostels sense tenir-ne llicència. Al juliol ja es va ordenar a dues residències d’estudiants de Sant Martí i Sants-Montjuïc que deixin d’operar com a hotel.

L'Ajuntament ha destacat a més l'eficàcia de les plataformes web per consultar si un pis turístic és il·legal o no: 1.123 han estat les queixes rebudes pel consistori en dos mesos des de l'activació. El consistori ha explicat que s'han enviat cartes a tots els veïns de l’Eixample, Gràcia i Sants-Montjuïc –a l'octubre arribaran a tota la ciutat– on se’ls demana la col·laboració per detectar pisos sense llicència.

Les xifres de l'estiu alerten que, lluny del temor inicial del sector hoteler després de la moratòria hotelera de Colau, l'afluència turística a Barcelona no ha caigut. Al contrari. El Gremi d'Hotels de Barcelona va informar el juliol que la previsió d'ocupació per aquesta temporada estival era d'un 88%, mateixa xifra que l'any passat. A més, les plataformes que ofereixen pisos turístics –no sempre amb llicència– també presentaven altes xifres d'ocupació: Airbnb comptava amb un 89% més d'hostes que al juliol de l'any anterior.

Noves plataformes sancionades

Precisament, el consistori ha explicat que segueix vigent l'amenaça a Airbnb i Homeaway de ser multades amb el màxim que permet la llei de turisme de Catalunya: 600.000 euros si segueixen anunciant pisos turístics il·legals, ha recordat l'Ajuntament. De fet, el mes passat ja es va sancionar a les dues plataformes amb 30.000 euros cadascuna.

Aquestes però no són les úniques plataformes que ofereixen pisos turístics d'ús il·legal detectats: es faran efectives sancions a nou plataformes grans més (Rent4days, Tripadvirsor o Fotocasa) i a 63 petits intermediaris o particulars amb més d’un habitatge d'ús turístics que “no han atès els requeriments” del consistori.

Etiquetas
stats