Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Càritas Barcelona també fixa la mirada en l'ocupació

Cáritas Barcelona fixa la mirada en els aturats.

Noelia Román

Barcelona —

Els aturats de la província de Barcelona comptaran, a partir de la tardor vinent, amb una nova eina per intentar trobar una feina. Se la proporcionarà Càritas Barcelona, ​​amb la posada en marxa d'un nou servei de mediació per a l'ocupació, destinat a aturats de llarga durada. “El nostre sistema tendeix a reinserir els que cobren un subsidi. Nosaltres ens ocuparem dels més necessitats ”, ha assenyalat aquest migdia Jordi Roglá, director de Càritas Barcelona.

Segons ha explicat Roglá, el nou servei estarà especialment destinat a persones que tenen família al seu càrrec i no compten amb cap salari a la llar. I és que les dades amb que treballa Càritas revelen que el 70 per cent de persones en edat laboral que atén l'entitat estan a l'atur. També, que, en el 28 per cent de les llars, no entra cap ingrés econòmic. Aquest programa, similar al que ja funciona en matèria d'habitatge, tindrà com a objectiu prioritari evitar l'exclusió social laboral i que els aturats de llarga durada no només no perdin la seva capacitació i les seves habilitats laborals sinó que, a més, es converteixin en “ocupables”, actualitzant els seus coneixements i realitzant pràctiques.

“Acompanyarem als aturats de llarga durada perquè tinguin una segona oportunitat. Els bancs han tingut no sé quantes, quan són les persones qui les mereixen ”, ha assenyalat Roglá. “I també enfortirem el programa d'empreses amb cor renunciant a donatius que ens feien a canvi que destinin aquesta quantitat a pràctiques per a aquesta gent en aquestes empreses”, ha afegit.

El nou servei serà possible, segons ha revelat el director de Càritas Barcelona, ​​gràcies a l'augment, en els últims mesos, d'un 25 per cent de les donacions de particulars. “Hi ha hagut un gran increment dels donatius particulars, també d'herències, i, a més, les empreses han augmentat molt les seves aportacions econòmiques”, ha celebrat Roglá. Al 2012, tot i dedicar gairebé 23 milions d'euros a l'acció social, l'entitat va travessar algunes dificultats econòmiques i es va veure obligada a contractar una pòlissa de crèdit que ara ha pogut anul.lar.

El president de Càritas Barcelona ha revelat que bona part d'aquest augment prové d'una única donació efectuada per una persona que, després de viure al carrer, va rebre una herència milionària. “Les persones es mobilitzen quan veuen que hi ha necessitat”, ha afegit el Cardenal Arquebisbe de Barcelona, ​​Lluís Martínez Sistachs.

President també de Càritas Catalunya, Sistachs ha reiterat la seva crida a les forces polítiques perquè compleixin amb la seva obligació i assoleixin un consens laboral. “Sembla que és difícil, però les autoritats haurien d'arribar a un pacte d'Estat sobre ocupació. Una situació extraordinària requereix solucions extraordinàries ”, ha sentenciat l'Arquebisbe.

Les ajudes es quadrupliquen en cinc anys

Les ajudes es quadrupliquen en cinc anys

Prova de la gravetat de la situació és que Càritas Barcelona -que actua en un territori d'uns cinc milions d'habitants- ha hagut de quadruplicar, en els últims cinc anys, les seves ajudes directes a les famílies amb problemes d'habitatge. El mig milió d'euros que destinava el 2007 a aquest concepte es va convertir en dos milions d'euros l'any passat. “La pobresa es cronifica, s'intensifica i es fa més extensa”, ha constatat Martínez Sistachs.

A través del seu servei de mediació en habitatge, Càritas Barcelona va atendre entre setembre de 2011 i abril de 2013, 1.546 casos amb problemes greus de pagament; va evitar, segons les dades ofertes en el seu informe, 315 desnonaments i va contribuir a aconseguir 68 dacions en pagament. “La majoria de dacions en pagament s'han produït en els últims mesos; les bancs s'han anat sensibilitzant”, ha apuntat Carme Trilla, cap d'acció social de la Diòcesi de Barcelona.

Amb tot, Càritas dóna sostre cada nit a 1.300 persones. I, al llarg de l'any, la xifra s'eleva fins a les 612.000 pernoctacions. Aquesta dramàtica realitat, l'ha portat a aprovar el projecte Oikos que té com a objectiu oferir habitatges dignes, durant estades curtes, a aquelles persones que busquen recuperar una llar definitiva.

Al llarg de 2012, Càritas Barcelona, ​​que també implementa programes alimentaris (un milió d'euros destinats a ajudes directes en aquest concepte) i per a la prevenció de la pobresa infantil, va atendre a una mica més de 260.000 persones, el que suposa un tres per cent més que al 2011 i el doble que al 2007. En els tres primers mesos de l'any en curs, l'entitat ja ha atès 40.000 persones més que en el mateix període de l'any passat, és a dir, un nou per cent més.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats