Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les famílies ja poden demanar escolarització en castellà en centres privats

El ministre Wert.

Pau Rodríguez

Barcelona —

Les famílies que vulguin escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya ja poden sol·licitar-ho al Ministeri d'Educació. Com ja va avançar el ministre José Ignacio Wert, si a partir del mes de setembre la Generalitat no introdueix el castellà com a llengua vehicular en alguns centres, d'acord amb la reforma educativa, les famílies podran recórrer a centres privats, i serà el Govern de Catalunya qui assumeixi finalment el cost d'aquestes matrícules, després que el ministeri compensi les famílies amb les corresponents mensualitats i després en dedueixi el cost del finançament de la Generalitat.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret que regula la compensació que haurà d'oferir l'Administració a aquestes famílies. El text certifica que la mesura entra en vigor aquest dijous, de manera que al web del ministeri ja està disponible el model de sol·licitud, per al qual caldrà presentar, entre altres documents, el que acredita que els pares i mares van demanar anteriorment i sense èxit a l'Administració catalana l'escolarització dels seus fills en castellà en centres públics.

El pagament de la compensació per part del ministeri a les famílies es realitzarà per mensualitats, segons consta en el reial decret. El cost que està disposat a assumir el Ministeri és l'equivalent al de l'escolarització pública d'un alumne: 6.057 euros. No obstant això, el decret ja deixa clar que la compensació podria ser més gran si es justifica, per exemple, el desplaçament a altres municipis.

A aquest mecanisme cal afegir-hi que, “amb periodicitat trimestral”, Educació remetrà al Ministeri d'Hisenda els acords de retenció, i aquest s'encarregarà de “deduir o retenir” l'import d'aquestes despeses d'escolarització “dels règims de finançament de les comunitats autònomes”.

L'aplicació d'aquest decret, però, xocarà amb alguns esculls a Catalunya. D'entrada, l'associació de centres privats ja ha assegurat en més d'una ocasió que no compten amb cap escola que ofereixi les seves classes només en castellà. Però a més la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha reiterat en diverses ocasions que mantindrà l'aplicació de la legislació catalana, que en aquest cas garanteix la immersió lingüística en català.

Etiquetas
stats