Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Tots retallats, excepte els beneficis dels bancs

Xavier Febrés

El pressupost del 2014 acabat de presentar reconeix que el govern de la Generalitat mantindrà o augmentarà l’any vinent les retallades dels serveis públics i alhora pagarà de manera puntual i prioritària a les entitats financeres un total de 2.077 milions d’euros d’interessos del deute públic (un 4 % més que enguany), en aquest cas sense aplicar cap mena de moratòria, rebaixa, ajornament o retallada. L’economia financera, les seves bombolles especulatives i les seves clàusules abusives es veuen exemptes dels efectes de la crisi devastadora que han causat. Els mercats prevalen per damunt de la societat democràtica, amb resultats brutalment descompensats durant els últims anys entre un sector i l’altre, entre el grau de responsabilitat assumit per les elits econòmiques o bé per la majoria dels ciutadans.

L’educació ha perdut un 20,6 % del pressupost els últims quatre anys (29 % la universitària). El departament de Sanitat ha vist disminuir el pressupost per a serveis de salut en un 19 % des del 2010. El departament de Cultura disposarà l’any vinent del pressupost més baix des del 2006. En ple rècord històric d’aturats sense perspectives de millora, el Servei Català d’Ocupació (SOC) tindrà un 47 % menys de pressupost que enguany. La partida per a cooperació al desenvolupament i els projectes de les ONG’s disminuirà un 71 %, alhora que la “diplomàcia” de les delegacions de la Generalitat a l’estranger i el Diplocat duplicaran la seva. En definitiva, els mestres, els hospitals, els geriàtrics, les farmàcies i els serveis públics en general, un cop retallats, cobraran allò que se’ls deu quan sigui possible. Per contra les entitats financeres cobraran abans que ningú, amb puntualitat i abundància, un cop rescatades oficialment amb 61.366 milions d’euros al conjunt d’Espanya des del 2009.

El banquer Emilio Botín podrà continuar dient, com el 17 d’octubre últim: “Vivimos un momento fanstástico, nos llueve dinero de todas partes”. La Caixa o CaixaBank podrà mantenir un benefici de 638,5 milions d’euros com durant el primer semestre d’enguany, la qual cosa suposa més que quintuplicar els guanys del mateix període del 2012. La intervinguda CatalunyaCaixa Banc podrà continuar declarant un benefici net de 183 milions d’euros com durant el primer semestre de l’any en curs, i ratificar que el seu director cobra 25.000 euros al mes, el màxim legal previst per a presidents d’antigues caixes nacionalitzades amb diners públics. Els sis bancs de l’Ibex 35 (Santander, BBVA, CaixaBank, Popular, Sabadell i Bankinter) han aconseguit un 60 % més de guanys que la primera meitat de l’any passat, en benefici particular i a força de desinvertir, reduir plantilles i estroncar el crèdit.

Tot això a un país amb 27 % de la població activa sense feina i 52 % dels joves a l’atur, governat per un partit amb el seu tresorer engarjolat per haver acumulat 48,2 milions d’euros en comptes bancaris personals a Suïssa durant els 26 anys d’exercici del càrrec, o bé governat en el cas de Catalunya per un altre partit amb la seu social embargada per satisfer la fiança judicial d’un cas de corrupció pendent de sentència. Els fets són demagògics.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats