Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona En Comú renuncia a les primàries amb llistes obertes

Ada Colau presneta Guanyem als veïns i veïnes d'Horta-Guinardó

Arturo Puente

Barcelona —

Barcelona En Comú, l'espai de confluència abans anomenat Guanyem Barcelona, ha confirmat aquest dimarts que renuncia a fer primàries amb llistes obertes. La formació liderada per Ada Colau durà a terme un procés de selecció en bloc, en què només es podrà elegir el cap de llista juntament amb el seu equip d'entre 10 i 15 persones, que coparà tots els llocs de sortida de la candidatura.

La decisió de Barcelona En Comú de no fer primàries amb llistes obertes, cosa que sí fan algunes de les formacions confluents com Podem o Equo, es venia forjant des de fa setmanes per la necessitat de garantir el repartiment de llocs pactat amb algunes d'aquestes formacions. “Estic segur que el 2019 el procés no serà igual, el problema és que ara mateix som actors amb uns ADN molt diferents i necessitàvem que tots sentissin la llista com a pròpia”, assegura Eloi Badia, un dels impulsors de Barcelona en Comú.

Abans de tancar l'acord de confluència, fonts de la plataforma han assegurat confiar en poder fer primàries obertes per a tota la llista i no només per triar el primer lloc, però finalment la decisió del vot en bloc ha estat anunciada per la candidatura aquest dimarts en roda de premsa, justificant-ho per la necessitat de formar “equips de govern”.

En la mateixa roda de premsa Ada Colau també va manifestar que liderarà una llista contrapesada entre les diferents formacions, com ja va avançar CatalunyaPlural. Aquesta primera candidatura a les primàries es presentarà a partir de dijous, dia en què està previst que s'obri el termini de presentació d'equips. Colau, impulsora de Guanyem -ara Barcelona En Comú-, ha reconegut que la negociació entre els partits ha contemplat els criteris de formació de la llista, sense detallar quins han estat aquests criteris.

“S'ha treballat molt en com volíem que fos l'equip que encapçali l'Ada”, explica Badia. “Es va fer pensant en com formar un equip de govern cohesionat i en fins a quin punt aquest podia ser un grup obert. Al final es va decidir la fórmula d'una llista tancada, valorant quin efecte tenia això. No obstant això s'intentarà que la llista de l'Ada sigui al més compensada possible ”, indica Eloi Badia.

Tant és així que la recta final de la negociació entre partits va arribar a encallar-se en la confecció de la llista encapçalada per Colau. La proposta del grup promotor era reservar 5 dels primers 9 llocs per ICV-EUiA i Podem, però ICV volia ocupar el número 2 de la llista amb un dels seus. Finalment, els ecosocialistes van accedir a quedar en el número 3 “pel bé de la confluència”, i les converses van tornar a encarrilar-se.

Barcelona En Comú vol tancar el procés de confecció de la seva candidatura en el termini d'un mes. Les primàries es faran a través d'Agora Voting, la mateixa empresa que ha vingut assistint tècnicament les primàries de Podem. A les primàries s'hi presentaran equips tancats d'entre 5 i 20 persones, que es votaran en bloc. A partir d'aquí, quedarà un espai per votar als regidors de districte que, aquests sí, es podran triar un per un amb el format de llistes obertes per a cada districte barceloní. Els consellers de districte aniran en la mateixa llista, a partir del número 20, i seran nomenats en relació als resultats obtinguts per la candidatura a les eleccions municipals de Barcelona.

ICV-EUiA avançarà els diners necessaris per finançar la campanya electoral

Un dels elements de l'acord subscrit per ICV-EUiA, Podem, Procés Constituent, Equo i Barcelona En Comú ha estat el relatiu al finançament. La proposta de Barcelona En Comú contemplava sufragar la campanya amb les aportacions dels membres i mitjançant crowdfunding, encara que deixava oberta la porta a que ICV-EUiA aportés la quantitat que la resta de formacions no es poguessin permetre. Com a contrapartida, la candidatura es compromet a retornar a les formacions part dels diners públics que rebi, tot i que segons han explicat en roda de premsa encara no està tancat quin percentatge recaurà en cadascuna.

La forma jurídica escollida per Barcelona En Comú és la de coalició. Aquesta fórmula permet utilitzar la representació amb la qual actualment compta ICV-EUiA per tenir presència en els espais televisius destinats a la campanya, a més d'accedir a les subvencions públiques lligades al percentatge obtingut per cada formació en les últimes eleccions. Les dues raons han pesat a l'hora de triar constituir-se en una coalició, tot i que la formació ha volgut deixar clar que es tracta d'una mesura “tècnica”.

Etiquetas
stats