eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

La CUP modera el seu anticapitalisme perquè Junqueras presenti uns pressupostos "lliures de Montoro"

Els cupaires demanen a Economia que inclogui en els comptes impostos catalans suspesos pel Constitucional

La CUP reconeix la dificultat d'impagar deute a curt termini i que la negociació dels pressupostos serà "la gestió de les engrunes de la misèria"

- PUBLICIDAD -
La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant SANDRA LÁZARO

La CUP, soci prioritari del Govern per aprovar els pressupostos, ha presentat aquest dijous la seva proposta pels comptes catalans del 2016. Els cupaires s'han allunyat de postulats de màxims anticapitalistes per començar amb bon peu les negociacions amb Junts pel Sí. Així, la CUP ha demanat canvis en el tram autonòmic de l'IRPF per augmentar la seva progressivitat, tal i com accepta parcialment ERC, o  reformular l'impost de patrimoni cap a un impost sobre les grans fortunes com va fer Bildu a Gipuzkoa. Perquè els comptes impulsin el procés independentista, els cupaires han demanat a Junqueras incloure impostos creats per la Generalitat però posteriorment suspesos o anul·lats pel Tribunal Constitucional. L'objectiu és que siguin uns pressupostos "lliures de Montoro".

En un pressupost que estarà "segrestat per l'austeritat, la troika i el FLA", la seva negociació amb el Govern suposarà "la gestió de les engrunes de la misèria", en paraules de la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant. La CUP ha assumit el marc de debilitat financera de la Generalitat i també que haurà de negociar els comptes amb un partit de centredreta com Convergència. Malgrat aquest context, Reguant ha demanat a Junqueras uns comptes "en què Montoro no decideixi els ingressos i les despeses".

Per aconseguir-ho, la CUP vol esprémer a fons les possibilitats que dóna la limitada fiscalitat catalana amb la modificació dels trams "alts i baixos" de l'IRPF autonòmic. Fins ara, Junqueras ha limitat els canvis en l'impost sobre la renda a la reducció de la pressió fiscal per rendes mitjanes i baixes, però ha evitat avançar una pujada d'IRPF a les rendes altes (extrem que Convergència es nega a considerar).

La CUP també ha demanat canvis en l'impost de successions i donacions, així com la creació d'"algun nou impost amb audàcia política", que Reguant no ha concretat. Per demostrar que són uns pressupostos "de ruptura" amb l'Estat, la CUP ha plantejat a Junqueras que els comptes incloguin impostos suspesos o anul·lats pel Constitucional, com l'impost sobre dipòsits bancaris, el de les nuclears o el dels pisos buits. "Els pressupostos han de ser acceleradors, desobedients i al servei de la ruptura, les classes populars i el procés constituent", ha conclòs Reguant.

La presentación de la CUP ha contado con la presencia de cargos de Economía y diputados de JxSí y CSQEP

La presentació de la CUP ha comptat amb la presència de càrrecs d'Economía i diputats de JxSí i CSQEP SANDRA LÁZARO

La conferència de la CUP ha comptat amb la presència de diputats de Junts pel Sí, Roger Torrent i Maria Senserrich, i el parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante-Fachin. També hi ha estat present Josep Maria Jover, un dels homes forts de la conselleria de Junqueras, que preveu presentar els comptes a finals de maig o principis de juny.

Els representants de les forces polítiques han pres nota, per si no els hi havia quedat clar durant les negociacions de la investidura, de l'orgull assembleari de la CUP. La diputada cupaire Pilar Castillejo ha avisat que els pressupostos es negociaran "baixant al territori i amb una presa de decisions col·lectiva que no sempre s'ajustarà a la política de la immediatesa i dels 140 caràcters".

En el pla del deute, un dels aspectes que més preocupa els anticapitalistes, Reguant ha reconegut les "dificultats per impagar a curt termini" la part "il·legítima" dels 72.000 milions de deute de la Generalitat, però ha demanat que Govern i Parlament reconeguin la "insostenibilitat" del deute de la Generalitat.

Després d'aquest guant llençat a Junqueras amb la renúncia a l'impagament immediat del deute, Reguant ha demanat al conseller d'Economia que eviti les pràctiques pressupostàries del seu antecessor, Andreu Mas-Colell. L'anterior titular d'Economia va justificar 2.183 milions d'ingressos com a pagaments pendents de l'Estat, però en canvi en el document enviat per la Generalitat a Hisenda apareixien com a vendes d'actius i privatitzacions.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha