Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Puigdemont estén la mà a Rajoy per pactar les condicions del referèndum sense renunciar-hi

Puigdemont ve la invitación al Congreso como una "coartada" para no negociar

Arturo Puente

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha marcat aquest dilluns els límits de la seva oferta de diàleg sobre el referèndum al Govern espanyol: “Fins a l'últim minut del descompte”. Tot això però ni un minut més. Si Rajoy no s'avé a pactar, la Generalitat portarà igualment a terme el referèndum. “Negociarem les condicions del referèndum, no ens aixecarem de la taula sense acord”, ha resumit, “però no renunciarem a ell”.

Puigdemont s'ha expressat així en la conferència que aquest dilluns ha ofert a Madrid al costat del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva, en una de les sales de l'Ajuntament de la capital. En ella, els líders catalans han llançat al Govern central la seva última oferta de diàleg, pocs mesos abans de la data en què es va comprometre a celebrar un referèndum, setembre de 2017. Tots tres han apel·lat al sentit democràtic i una relació de “germanor des de la igualtat ”amb el poble espanyol.

“És una oferta de diàleg permanent”, ha assegurat el president, “estem ja asseguts a taula”. Entre les qüestions objecte de la negociació que vol emprendre, Puigdemont ha assenyalat la data, la pregunta, les garanties o els requisits de validació de la votació. “Dialogar és seure a taula sense límits, sense amenaces i sense subterfugis. Un bon començament seria compartir la idea que el sentit profund de la democràcia està associat a les urnes”, ha reclamat.

El mandatari ha combinat en la seva intervenció dos gèneres llargament assajats pels diversos caps de la Generalitat: el memorial de greuges i l'oda a la voluntat popular. Així, Puigdemont ha recordat que, en el debat d'investidura, Rajoy es va referir a l'independentisme català com “el repte més greu que té plantejat Espanya en aquests moments”, després de la qual cosa l'ha acusat d'“irresponsabilitat” per mirar a una altra banda davant aquest repte.

“No som cap desafiament, som els representants d'un poble que vol decidir el seu futur a les urnes. No som ni un suflé ni una malaltia emocional”, ha afirmat Puigdemont. “Recollim la gran frustració del 2010, quan el Constitucional va fulminar el pacte a què havíem arribat al mateix Congrés al que avui se'ns convida”. El català ha arribat a citar el rei Felip VI per defensar el seu projecte, de qui ha destacat les paraules: “La democràcia expressa els seus projectes a les urnes”.

Segons el president, els condicionaments legals no poden ser un impediment per solucionar el conflicte que planteja Catalunya a les urnes, com no ho va ser, ha recordat, la tornada de Tarradellas i la recuperació de la Generalitat durant la Transició “malgrat que res d'això estava contemplat en l'ordenament legal del moment ”. Al seu parer, el “respecte a la mobilització de Catalunya” al costat de “un adequat sentit d'Estat” va permetre fer-ho llavors, per la qual cosa ha considerat que “si el Govern espanyol així ho desitja, trobarà al Congrés la forma d'avalar un acord amb el Govern català”.

Amb aquest argument, Puigdemont ha rebutjat acudir al Congrés a reclamar una modificació de la Constitució, com el va convidar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría divendres passat. Segons ha considerat, acudir al Congrés seria una “coartada” i un “camí ja recorregut per altres i que només porta al fracàs”. En definitiva, “una errada en el qual ja no participarem”, segons ha expressat.

Feta l'exposició de motius, Puigdemont ha reclamat una proposta concreta de l'Executiu espanyol, deixant però clar que no renunciarà al dret d'autodeterminació, que s'ha marcat com a mandat del seu Govern sorgit de les eleccions del 27 de setembre de 2015. Si no hi ha acord amb l'Estat, ha promès Puigdemont, el referèndum se celebrarà. Després d'això, ha revelat, tornaran a enviar una proposta de diàleg a Madrid, però “l'objectiu ja no serà celebrar el referèndum sinó convidar a l'Estat espanyol a implementar els seus resultats”.

Etiquetas
stats