Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

La Generalitat anuncia que no dirà res sobre les urnes del referèndum fins que les hagi comprades

Reunió de Govern amb nous consellers

Oriol Solé Altimira

Sense notícies de les urnes pel referèndum després de la primera reunió del nou Govern de Carles Puigdemont. La Generalitat no ha activat aquest dimarts la compra directa de les urnes i tan sols s'ha dedicat a “analitzar i compartir els diversos itineraris per disposar” d'elles, ha indicat en roda de premsa el flamant conseller de Presidència i portaveu, Jordi Turull. “Quan les coses estiguin completades les presentarem completades”, ha dit.

La nova estratègia de secretisme que s'ha imposat aquest dimarts contrasta amb la publicitat activa que l'Executiu va fer del, fins ara, l'únic pas oficial del Govern cap al referèndum: el concurs fallit per les urnes, que va quedar desert en la seva primera fase sense que cap empresa pogués formalitzar una oferta econòmica. Per contral, sí que s'han succeït diversos actes simbòlics però on no s'ha signat res oficial, com el compromís pel referèndum dels alts càrrecs de l'abril o l'acte al TNC de fa dues setmanes.

L'objectiu de la nova estratègia del Govern és intentar retardar tot el possible –i com més a prop quedi de l'1-O, millor– la resposta judicial als passos cap al referèndum. En aquest sentit, el TSJC ha requerit aquest mateix dimarts al Govern tota la documentació sobre el primer i fallit concurs d'urnes, pel qual estan imputats la consellera de Governació, Meritxell Borràs (PDECat), i el seu exnúmero dos, Francesc Esteve.

A dia d'avui, sobre les urnes, només se sap qui les comprarà. El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras (ERC), ha assumit aquest dimarts de forma oficial la competència per adquirir-les, fins ara en mans de Borràs. Ho farà en el marc de l'òrgan coordinador del referèndum creat després de la crisi de Govern, del qual formen part Puigdemont, Junqueras, el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la vicepresidència, Josep Maria Jové.

Turull ha dit que “en els pròxims dies” es reunirà aquest òrgan, que en la seva primera trobada comptarà amb la presència addicional del propi Turull i del conseller de Justícia, Carles Mundó. En qualsevol cas, Turull ha reiterat que “els passos es donaran de manera conjunta i solidària”, de manera que previsiblement seran tots els consellers els que signaran la compra d'urnes un cop es formalitzi. “Tots [els consellers] som coresponsables”, ha afegit.

Amb tot, falta per saber el quan i el quant. Tot i la insistència dels periodistes sobre quan el Govern compara les urnes i amb quins diners –el Constitucional va tombar les partides dels pressupostos per adquirir-les–, Turull ha tirat pilotes fora: “Ja us avisarem”. Turull ha justificat la manca de transparència en “l'assetjament” de l'Estat al Govern de cara al referèndum.

“En aquest estat d'assetjament hem decidit que l'administració de la informació la gestionarem nosaltres en el moment en que ho creiem millor per la causa i l'objectiu, que és votar l'1 d'octubre”, ha asseverat Turull.

Defensa del nou director dels Mossos

D'altra banda, Turull ha reivindicat el perfil independentista del nou director dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler, de qui ha dit que té “tota la confiança de tot el Govern”. Turull ha volgut sortir així al pas de les crítiques de l'oposició a la designació de Soler al capdavant dels Mossos, que fa uns mesos va escriure un tuit en què deia: “Espero que ens anem ja, perquè em feu pena tots els espanyols”.

“Si algú esperava que es nomenés un simpatitzant de PP o Ciutadans, lamentem defraudar-los”, ha ironitzat Turull, que ha advertit que el Govern no accepta “lliçons” de l'Estat sobre “com cal gestionar la policia”, perquè no vol “assemblar-se en res” a com ho ha fet el Ministeri de l'Interior. Turull ha afirmat que Soler sap “quan porta el barret institucional i quan no”, per la qual cosa ha tret ferro a les “opinions personals” expressades a Twitter.

Crítica a Millo per suggerir que Rajoy forci eleccions

Turull també ha criticat les declaracions del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que aquest dimarts ha recordat que la llei permet a l'Estat forçar la convocatòria d'eleccions autonòmiques a Catalunya per evitar l'1-O, cosa que, no obstant això, no ha aclarit si Rajoy pensa fer o no.

El nou portaveu ha ironitzat sobre aquestes declaracions de Millo: “Cada dia és una idea diferent, cada dia fan un concurs d'idees mentre nosaltres treballem per l'1 d'octubre”.

Documentació del concurs fallit al TSJC

Turull també ha explicat que la Generalitat acatarà l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que aquest dimarts ha requerit l'expedient complet del primer concurs de les urnes que es va acabar declarant desert. “El tema no és si enviarem o no la documentació, que sempre responem, sinó per què nosaltres hem rebut un requeriment”, ha criticat Turull.

En una interlocutòria, la magistrada del TSJC Mercedes Armas ha acordat obrir diligències contra Borràs i el seu exnúmero dos Francesc Esteve, “sense perjudici que es produeixin, si escau, ampliacions de l'objecte de la investigació i dels subjectes investigats”, arran de la querella de la Fiscalia, que la sala va admetre a tràmit el passat 20 de juny.

Etiquetas
stats