Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern negociarà la proposta fiscal de la CUP encara que no contempla una reforma a fons

La portaveu del Govern, Neus Munté, al costat del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras

Arturo Puente

El Govern no ha donat un 'no' rotund a la proposta fiscal que la CUP ha presentat en les seves esmenes al projecte de pressupostos de 2017. I això, per poc que sigui, és bastant més del que els anticapitalistes havien aconseguit fins ara, en la actual negociació però també en la de l'estiu que va acabar amb el rebuig dels comptes.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat que l'executiu negociarà amb els anticapitalistes en matèria fiscal, tot i que ha assegurat que encara no havia tingut oportunitat d'examinar-les en detall. “Una negociació és això, una negociació”, ha considerat Munté, després de recordar que el seu grup no té majoria absoluta a la Cambra, raó per la qual s'ha arremangar i dialogar amb possibles socis.

Precisament “arremangar-se” en els pressupostos va demanar dijous passat la CUP, adreçada al president de la Generalitat. El conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va recollir el guant divendres, convocant als diputats cupaires a una reunió, en la qual aquests li van mostrar les seves peticions, que aquest dilluns van registrar com a esmenes als pressupostos.

D'aquella reunió poc ha transcendit, però el portaveu de JxSí i membre d'ERC, Roger Torrent, s'ha postulat aquest dimarts en la mateixa direcció del Govern. Torrent ha assegurat que negociarien les esmenes sobre fiscalitat introduïdes per la CUP, que reclamen un augment de l'IRPF a les rendes més altes, a més d'augments en Successions i Patrimoni. Després de valorar la “bona disposició” de les propostes cupaires, Torrent ha indicat que el seu grup estudiarà “totes les possibilitats d'un model fiscal més redistributiu”.

Tot i la “millor de les voluntats”, tal com ha descrit Munté la disposició negociadora del Govern, la veritat és que ni l'Executiu ni el grup parlamentari sobre el qual es recolza preveuen entrar en una reforma fiscal a fons. Aquest dilluns, durant la presentació dels comptes davant la comissió d'Economia, el propi Junqueras no va oferir ni un sol canvi al projecte, encara que va assegurar desitjar “uns pressupostos més rupturistes”. JxSí ha rebutjat al Parlament cada proposta que s'ha fet en aquesta direcció, i des del Govern s'ha assenyalat diverses vegades que l'augment impositiu no estava al programa amb el qual es van presentar a les eleccions.

El que sí figurava en el programa de JxSí era la rebaixa a les rendes menors, cosa que tampoc apareix ara en el projecte de llei d'acompanyament de Junqueras. Aquesta, a diferència de la CUP, és una de les peticions de la proposta fiscal de CSQEP i el PSC, que a més reclamen augments per a les majors rendes i patrimonis que, segons els seus números, aconseguirien recaptar gairebé 800 milions més.

Etiquetas
stats