Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'independentisme mostra múscul al carrer en suport als seus càrrecs electes encausats

Concentració en suport als càrrecs independentistes processats a l'avinguda Maria Cristina

Arturo Puente

Des de l'explosió sobiranista al principi de la dècada, per al moviment popular independentista el carrer sempre ha estat un escenari privilegiat on mostrar la seva força numèrica. “Va néixer al carrer i aquí acabarà” s'ha convertit en un aforisme recurrent sobre el Procés pels seus partidaris. Ara, en un moment què la deriva judicializadora triada pel govern de Rajoy com a resposta comença a ser asfixiant, l'independentisme ha tornat a ensenyar múscul al carrer en defensa dels càrrecs electes processats per accions polítiques.

Una multitudinària concentració, convocada per l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha omplert aquest diumenge l'avinguda de Maria Cristina de Barcelona, des de l'esplanada de les fonts de Montjuïc a la plaça Espanya, amb la paraula “Democràcia” escrita en grans lletres visibles en diferents punts de la convocatòria. “És inacceptable que 260 ajuntaments tinguin obertes 407 causes”, ha assegurat la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, que ha acusat l'Estat de fer “joc brut” amb la judicialització.

En mig del que l'independentisme considera la seva “recta final”, la gestió de les diferents causes i procediments ha dividit les forces independentistes les últimes setmanes. La detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós de la CUP, per part dels Mossos d'Esquadra, va obrir una nova bretxa entre l'ala més esquerrana del moviment independentista i el Govern, perquè considera que Interior no havia actuat com cal davant la ordre de detenció del jutjat.

Per aquesta raó, l'objectiu de les entitats era tornar a mostrar un bloc social unitari i transversal, recordant que transversal és el grup de polítics processats per les seves activitats. En un moment de l'acte, a l'escenari n'han aparegut diversos: Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega, Irene Rigau, Carme Forcadell, Montse Venturós, o diversos regidors de l'ajuntament de Badalona.

“El poble de Catalunya no falla mai, hem tornat al carrer quan hem estat cridats”, s'ha felicitat Jordi Cuixart, president d'Òmnium. En aquesta suposada recta final, què les accions de desobediència comencen a aflorar, les entitats saben que el repte serà mantenir l'alta la moral dels independentistes i afrontar els diferents processos judicials en un eminent to antirepressiu.

Els arquitectes del procés sobiranista preveuen un canvi de ritme en els pròxims mesos, i per això aquest diumenge han assajat un canvi de to i d'objectiu de les seves accions de mobilització. “Això ja no va de sortir a manifestar-nos en dies històrics, comença l'hora de la mobilització permanent”, ha advertit Cuixart. “S'acosta l'hora de la veritat, hem de decidir si tanquem les veles o anem fins al final”, ha afegit el president de l'ANC, Jordi Sánchez.

La concentració ha estat una nova mostra de força amb aparença de punt d'inflexió. Les grans manifestacions que han marcat un procés polític paral·lel a les institucions, moltes vegades pressionant els representants en direcció a la secessió, s'ha convertit ara en mostres de suport popular als polítics que podrien ser castigats per les seves accions de desobediència.

Etiquetas
stats