Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Puig recorrerà el pressupost de Rajoy per l’infrafinançament valencià

El president de la Generalitat, Ximo Puig, intervé en la sessió de control a les Corts.

Adolf Beltran

València —

“Ha arribat el moment d’entrar en aquesta via”, ha justificat el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en anunciar que el Govern que presideix presentarà recurs d’inconstitucionalitat pel finançament tan deficient de la Comunitat Valenciana. “Els pressupostos generals de l’Estat no preveuen corregir un finançament autonòmic que hipoteca la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Puig, que ha insistit en el fet que aquesta situació implica un incompliment flagrant de la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA).

La Generalitat Valenciana recorrerà finalment a la via judicial per a denunciar aquest infrafinançament. Ho ha anunciat Puig aquest dijous en la sessió de control de les Corts Valencianes en contestar una pregunta de la portaveu del PP, Isabel Bonig. “Demà [divendres] portaré al ple del Consell una proposta per a iniciar un recurs d’inconstitucionalitat contra els pressupostos generals de l’Estat per l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana”, ha anunciat el president des de l’estrada.

A més, el cap del Consell ha avançat que també recorrerà per la via contenciosa administrativa contra tots els actes que “atempten” contra la igualtat de tracte als valencians. La Comunitat Valenciana, a més del problema de l’infrafinançament –la Generalitat ha previst en els pressupostos valencians per al 2016 una partida de 1.300 milions d’euros que han de provenir de l’Estat per a compensar aquest dèficit–, també se sent marginada en les inversions que rep.

Puig s’ha referit d’aquesta manera en contestar la pregunta de Bonig, que li havia demanat sobre el Pla de desenvolupament rural. El president ha recordat a la portaveu popular que Rajoy també discrimina la Comunitat Valenciana en aquest àmbit, en què només se situa per davant de les Balears a l’hora de rebre fons estatals.

La Generalitat Valenciana fa uns quants anys que tira avant recorrent als préstecs sense interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), mecanisme a què s’ha referit Puig. “El FLA ens costa reclamar-lo perquè arribe”, s’ha queixat en declaracions als periodistes, i ha al·ludit a les promeses preelectorals de Mariano Rajoy en comunitats com Extremadura a propòsit del deute històric. “Ja és hora que es comence a plantejar com satisfer-lo”, ha dit en relació amb els 16.000 euros de deute històric, és a dir, de dèficit de finançament acumulat amb la Comunitat Valenciana. Puig s’ha queixat de “la desafecció permanent del Govern d’Espanya”.

La primera reacció del Govern que presideix Rajoy ha vingut del ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel García Margallo, que és candidat del PP per Alacant i ha considerat “agosarada” la decisió de Puig. Margallo ha recomanat al president de la Generalitat que no “es gaste els diners” acudint al Tribunal Constitucional i que “convença” la resta de les agrupacions socialistes de l’Estat, “molt especialment el partit socialista d’Andalusia” de la necessitat d’un model nou, informa Rubén Peñalba.

En una trobada amb mitjans d’Alacant, Margallo ha qualificat d’“agosarada” la decisió de Puig perquè la inconstitucionalitat afectaria els articles 156 i següents de la Constitució Espanyola del 1978, que es refereixen al finançament autonòmic, i que són “extraordinàriament vagues”. “Potser, el que cal fer és un model de veritat, que el PSPV plantege el seu model de finançament concret, amb propostes elaborades, que se sostinguen, que s’ajusten als números, i convéncer la resta dels partits socialistes, molt especialment el partit socialista d’Andalusia, del fet que cal anar a un model com el que propose que sí que afavoreix la Comunitat Valenciana”.

En termes semblants s’ha pronunciat la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, que ha qualificat la iniciativa de “brindis al sol” perquè unes altres comunitats ja van agafar el camí del Cosntitucional i van veure rebutjades les seues pretensions. Segons Bonig, Rajoy no ha modificat el model de finançament autonòmic, a pesar que ha caducat i a pesar de les reclamacions unànimes de forces polítiques i organitzacions civils valencianes, perquè ho feia impossible “la misèria” que el seu Govern va heretar dels socialistes.

El diputat Fran Ferri, portaveu de Compromís, coalició que forma part del govern autonòmic juntament amb el PSPV-PSOE, ha donat suport a la mesura sense fissures. “Estem molt contents que es presente el recurs d’inconstitucionalitat”, ha assenyalat Ferri. “Qualsevol via és útil i aquesta via és la via a què ens ha portat la falta de solucions del Govern central”.

Antonio Montiel, portaveu de Podem, formació que dóna suport parlamentari al Consell que presideix Puig, ha indicat que no sap “quin recorregut” jurídic pot arribar a tenir la iniciativa, però ha afegit: “Compartim el seu recorregut polític”. Segons Montiel, “cal posar en l’agenda política el problema de l’infrafinançament”.

De la seua banda, la portaveu de Ciutadans, Carolina Punset, ha carregat contra la decisió. “Judicialitzar la vida política ens sembla el pitjor del pitjor”, ha assegurat, i ha atribuït al reconeixement que els socialistes fan dels “fets diferencials” d’algunes comunitats la desigualtat entre espanyols.

stats